Δεν ξέρω αν έφυγε επειδή απέδωσαν οι προσπάθειες των συνεργατών του οι οποίοι, όπως σας έλεγα χθες, μου έλεγαν ότι «προσπαθούσαν να τον πείσουν» να αρχίσει τις διακοπές του. Πάντως αυτό συνέβη πράγματι χθες το μεσημέρι. Αναφέρομαι στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατέβηκε στο γραφείο του χθες το πρωί και άρχισε τα τηλεφωνήματα –μεταξύ άλλων πήρε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύντομα όμως απεδείχθη ότι απλώς πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου κυρίως για να πάρει κάποιους φακέλους και λίγο πριν από το μεσημέρι αναχώρησε, αλλά καθόλου προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στα μέρη του –κυρίως στην Πύλο –θα τη βγάλει έως το βράδυ της Κυριακής, οπότε αναμένεται η επιστροφή του στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, από το γραφείο του κάποιοι πρόλαβαν να διοχετεύσουν ότι και τις ημέρες που θα ξεκουράζεται εκτός από τους φακέλους θα έχει μαζί του και το κινητό του τηλέφωνο. Συνεπώς, αν δείτε στην παραλία κάποιον τύπο να πετάγεται όρθιος και να φωνάζει «μάλιστα, κύριε πρόεδρε!», υπουργός θα είναι που δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό.

Ο Σταχάνοφ της κυβέρνησης

Με την αναχώρηση και του Αντώνη Σαμαρά ολοκληρώθηκε ο κύκλος των κυβερνητικών που θα αναζητήσουν λίγη ανάπαυση μακριά από την Αθήνα. Ο μόνος που δεν θα φύγει θα είναι ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (φωτογραφία) αφού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, το δικό του μαγαζί θα κλείσει μόνο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο –είναι και αργία, άλλωστε. Τις υπόλοιπες ημέρες αυτής της εβδομάδας θα βρίσκεται στο γραφείο του και θα δουλεύει κανονικά.

Με την ευκαιρία, ανακοίνωσε ότι το βλέπει ολίγον Γιώργος Παπανδρέου: το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του είναι ανοικτό ολημερίς και ολονυκτίς. Δέχεται έως και διακόσια μηνύματα ημερησίως, έχει συγκροτήσει μάλιστα ολόκληρο συνεργείο για να απαντά και όπου δεν μπορούν αυτοί επιλαμβάνεται ο ίδιος αυτοπροσώπως. Κάλεσε μάλιστα όποιον πολίτη νομίζει ότι «δεν μπορεί να βρει το δίκιο του με άλλον τρόπο» να απευθύνεται στον ίδιο τον υπουργό ηλεκτρονικώς –πράγμα το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα: όλοι στον Αδωνη.

Τέλος, αφού μιλάμε για τον προβεβλημένο ως Σταχάνοφ της κυβέρνησης Σαμαρά, να σας ενημερώσω ότι καθώς επίκεινται τοποθετήσεις προέδρων στα νοσοκομεία ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι περιμένουν να διαπιστώσουν για ποιον λόγο καταργήθηκε το ασυμβίβαστο της εντοπιότητας –με την υποψία ότι τίποτε δεν γίνεται τυχαία σε αυτή τη ζωή.

Πάντως ο φουριόζος υπουργός Υγείας δεν κάνει τίποτε τυχαία και ιδίως χωρίς νομική τεκμηρίωση. Γι’ αυτό προφανώς φροντίζει και ο άμισθος νομικός του σύμβουλος –και συνοδοιπόρος του από την εποχή του ΛΑΟΣ –Θανάσης Πλεύρης.

Πάντως το 24ωρο που θα λείψει ο Αδωνις θα το περάσει στην Πάρο, όπου ήδη παραθερίζει η οικογένειά του. Προχθές μάλιστα κάποιοι εντόπισαν τη σύζυγό του να δειπνεί στη Νάουσα, σε εστιατόριο με την επωνυμία Σιγή Ιχθύος.

Απροθυμία

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν κυκλοφορήσει, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα, οι κατάλογοι των κομμάτων με τις λίστες των στελεχών τους που θα τα εκπροσωπήσουν στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου. Δεν βρήκα, λοιπόν, κανέναν να με διαφωτίσει επί του θέματος. Υπάρχει ακόμη περιθώριο για ανακοινώσεις, αλλά ακούω ότι δεν βρίσκουν πρόθυμους να έρθουν σε επαφή με το πλήθος. Παλαιός πολιτικός έλεγε χθες ότι δεν είναι και πολύ ωφέλιμο για τη δημοκρατική τάξη στη χώρα να θεωρεί ο πολιτικός «επικίνδυνη αποστολή» τη δημόσια παρουσία του. Και προσέθετε ότι ο ίδιος θα συστήσει στο δικό του κόμμα –ένα εκ των δύο που κυβερνούν –οι εκπρόσωποί του να είναι παρόντες στις εκδηλώσεις, ακόμη και αν υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν ανεγκέφαλοι που θα επιχειρήσουν να τους αποδοκιμάσουν.