«Σαν να μην άλλαξε μια μέρα…». Ετσι λένε παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν φάει ψωμί κι αλάτι στα ιστορικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, εκεί όπου επέστρεψε πλέον ο κεντρικός κομματικός μηχανισμός. Η μετακόμιση ολοκληρώθηκε χθες και παρά την εμφανή «ξενοδοχειακή» υστέρηση των γραφείων, όσοι είχαν δουλέψει και παλαιότερα εκεί τα βρήκαν καλύτερα από τις πολυτέλειες της Ιπποκράτους, τα κλειδιά της οποίας παρέδωσαν στον ιδιοκτήτη με την υπόσχεση ότι θα του εξοφλήσουν και τα ενοίκια που του οφείλουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόστος των εγκαταστάσεων της Χαρ. Τρικούπη είναι μόλις 7.000 ευρώ τον μήνα: περίπου έξι φορές κάτω από ό,τι της Ιπποκράτους.

Από τα γραφεία στα οποία ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μεταφέρει το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ για να δείχνει πιο σύγχρονο πήραν όσα έπιπλα χωρούσαν στα πολύ μικρότερου εμβαδόν γραφεία της Χαρ. Τρικούπη και τα υπόλοιπα τα έχουν πακετάρει και θα τα προσφέρουν σε κοινωνικές οργανώσεις. Ειδικά το περίφημο γυμναστήριο, το οποίο δεν κατάφεραν να πουλήσουν λόγω των ακριβών μηχανημάτων του, θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες σε ένα ίδρυμα του Δήμου Αγίων Αναργύρων για να γυμνάζονται τα παιδιά της περιοχής.

Στα καινούργια –για την ακρίβεια, στα παλιά –γραφεία, όπου χτυπάει πλέον η καρδιά του ΠΑΣΟΚ, το μόνο που δεν θυμίζει το ένδοξο παρελθόν είναι ότι στο υπόγειο δεν θα λειτουργήσει το ιστορικό καφενείο, στο οποίο εγράφη η μισή κομματική ιστορία καθώς τις παλιές εποχές φιλοξενούσε τις εσωκομματικές φράξιες. Αλλωστε ο θρυλικός Μαρίνος, ο άνθρωπος που είχε δει τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ ως διαχειριστής του καφενείου, βγήκε στη σύνταξη.

Η ταξιθεσία στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη δεν άλλαξε και η κατανομή δραστηριοτήτων ανά όροφο είναι ίδια με την παλιά. Στον 6ο όροφο βρίσκεται το γραφείο του Βαγγέλη Βενιζέλου, με ακριβώς το ίδιο γυάλινο έπιπλο που είχε εγκαταλειφθεί από τη μετακόμιση στην Ιπποκράτους. Στον 5ο οροφο θα μπορούν να βρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη και στον αμέσως από κάτω εγκατέστησε τις υπηρεσίες του ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης. Σε αυτό το γραφείο ίσως παιχτούν μερικά από τα πιο συναρπαστικά επεισόδια του κομματικού μέλλοντος, καθόσον εκεί θα μελετηθούν τα πορίσμάτα των έξι εταιρειών που ήλεγξαν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του Γ. Παπανδρέου.

Στον παρακάτω όροφο θα εγκατασταθεί ο υπεύθυνος Οργανωτικού Λευτέρης Κατσικαρέλης και δίπλα του ο διαχρονικός θεσμός των θεσμών στο ΠΑΣΟΚ: ο Κώστας Λαλιώτης. Ο πρώην γραμματέας, απλό μέλος του κόμματος σήμερα, θα έχει το δικό του γραφείο, όπως είχε και στην Ιπποκράτους. Στον 2ο όροφο στριμώχθηκε η πολυπληθής ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, με τον Χρήστο Πρωτόπαπα, τον Γιώργο Κουτρουμάνη, τον Φίλιππο Σαχινίδη, ενώ στον 1ο θα εργάζονται οι άνθρωποι των ΜΜΕ, ήτοι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Δημήτρης Καρύδης. Το ισόγειο θα λειτουργεί πάλι ως αίθουσα Τύπου για συνεντεύξεις, παρουσιάσεις κ.λπ.

Αόρατος πωλητής

Δεν ακολούθησε τον Πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, αλλά δεν χαλαρώνει αυτές τις ημέρες στην Αθήνα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου (φωτογραφία). Ο καινούργιος πονοκέφαλος αφορά την πώληση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του ΚΚΕ, για την οποία δεν έχει ενημερωθεί ακόμη από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και ως εκ τούτου έχει δεμένα τα χέρια του. Αν δεχθούμε όσα λέγονται από το περιβάλλον του, δεν γνωρίζει –και αναζητεί και αυτός για λογαριασμό της κυβέρνησης –το όνομα του αγοραστή, μέχρι χθες τουλάχιστον. Ενα νέο όνομα επιχειρηματία που ακούστηκε δεν επιβεβαιώθηκε, αφού όταν αναζητήθηκε βρέθηκε, ανυποψίαστος, σε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Ο υφυπουργός πάντως ελπίζει ότι εν τω μεταξύ θα λυθούν και κάποια νομικά θέματα που δημιουργούνται γύρω από τη συγκεκριμένη πώληση, ώστε να αποσαφηνιστεί αν πρέπει –ή αν οφείλει –να παρέμβει.

Επιμένει ο Βενιζέλος

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας για επίσημη επίσκεψη θα μεταβεί στις 7 Σεπτεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος. Αλλη υποχρέωση στο εξωτερικό έως τότε δεν έχει. Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την προσπάθεια να συντονίσει το ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος στον κυβερνητικό μηχανισμό. Μετά την ομάδα των πράσινων υπουργών καλεί σήμερα σε σύσκεψη τους δεκατέσσερις γενικούς γραμματείς του Κινήματος, συν τους προέδρους των οργανισμών που εμπλέκονται στην κινητικότητα -καθόσον αυτό θα είναι το θέμα και αυτής της συζήτησης. Παρότι αρκετοί από τον κεντρικό μηχανισμό έχουν εξαφανιστεί στις παραλίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να μην κατεβούν ούτε για μία ημέρα τα ρολά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και συνεργάζεται πυρετωδώς με όσους βρίσκονται στην Αθήνα.