Ας αρχίσουμε με παρένθεση. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεπατικώνει τον προκάτοχό του, τον Γιώργο Παπανδρέου, που συνήθιζε εκεί όπου ανέβαινε τη Λεωφόρο Κηφισίας προς το Καστρί να αλλάζει δρομολόγιο για να επισκεφθεί όσους δικούς του έτυχε να βρίσκονται κοντά σε αυτό τον άξονα. Ρωτήστε και την Αννα Διαμαντοπούλου ή τον Γιάννη Πανάρετο την εποχή που ήταν στο υπουργείο Παιδείας. Αλλωστε, σε μια τέτοια ξαφνική έμπνευση το καλοκαίρι του 2011 ο Γιώργος είχε τηλεφωνήσει από τον δρόμο ντάλα μεσημέρι στον Σαμαρά και του έριξε την ιδέα να συγκατοικήσουν στην κυβέρνηση, όπως είχαν συγκατοικήσει στην Αμερική όταν σπούδαζαν. Εδώ κλείνει η παρένθεση.

Χθες το μεσημέρι, κατά τη μιάμιση, ένα μαύρο αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στην κάθοδο της Λεωφόρου Κηφισίας στον Παράδεισο Αμαρουσίου και ένας ψηλός τύπος με γυαλιά πέρασε βιαστικά την είσοδο. Την ίδια στιγμή στην αίθουσα επιχειρήσεων κάθονταν γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων οι υπουργοί Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, διοικητές ασφαλιστικών ταμείων, υπηρεσιακοί παράγοντες και ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. Το θέμα που συζητούσαν ήταν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Αιφνιδίως άνοιξε η πόρτα και εμφανίστηκε ο ψηλός με τα γυαλιά. Οι συσκεπτόμενοι έμειναν κάγκελο: μπροστά τους ήταν ο Πρωθυπουργός! Εκείνη την ώρα ανέβαινε προς το σπίτι του στην Κηφισιά, θυμήθηκε πως την περασμένη εβδομάδα ο Αδωνις του είχε αναφέρει ότι θα συσκεφθούν για το συγκεκριμένο θέμα και στον Παράδεισο έκανε αναστροφή. Αν ήταν πράγματι απόφαση εκείνης της στιγμής ή αν κάποιος από τους συσκεπτόμενους το ήξερε εκ των προτέρων, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ο Πρωθυπουργός κάθησε στο τραπέζι και ζήτησε ενημέρωση. Οταν του έδωσαν πίνακες με τις οφειλές ασφαλιστικών ταμείων δεν χρειάστηκε περισσότερο από μερικά λεπτά για να καταλάβει ότι σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. «Εδώ δεν έχει γίνει ούτε καν εκκαθάριση», σχολίασε κάποια στιγμή. Οταν άκουσε για επιστολές που έχουν ανταλλαγεί με Ταμεία, αντέδρασε ενοχλημένος: «Μη μου λέτε για επιστολές, για το αποτέλεσμα ρωτάω».

Ακουσε συνοφρυωμένος ότι μόνο το ένα τέταρτο από τα σχεδόν 2 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει καταβληθεί και ζήτησε να κλείσουν οι φάκελοι το συντομότερο.

Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας έκανε καλή δουλειά μέχρι τώρα για να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ιδίως σε ό,τι αφορά την πληρωμή των γιατρών της επαρχίας –κάτι που ικανοποίησε τον Αδωνη Γεωργιάδη όταν το άκουσε.

«Σε έναν μήνα θα είμαι πάλι εδώ για να διαπιστώσω αν έχουν προχωρήσει τα πράγματα», είπε ο Πρωθυπουργός και από τα συμφραζόμενα όλοι κατάλαβαν ότι αν θέλουν το κεφάλι τους οι διοικητές των Ταμείων πρέπει να φροντίσουν ώστε να προχωρήσουν.

Μετά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο γραφείο που διατηρεί στο κτίριο ο υπουργός Υγείας και το πρώτο που τον εντυπωσίασε ήταν το εμβαδόν και οι ανέσεις του. «Ποιος το διαμόρφωσε;», ρώτησε. «Εγινε την εποχή που ήταν υπουργός ο Αβραμόπουλος», του είπε κάποιος και όλοι μαζί χαμογέλασαν. Ο σημερινός υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει παράδοση από την εποχή που ήταν δήμαρχος Αθηναίων να διαμορφώνει περιβάλλον εργασίας ενός κάποιου επιπέδου. Αν και δεν είναι ο μόνος. Εκεί κοντά, για παράδειγμα, το γραφείο που διαμόρφωσε ως υπουργός Παιδείας ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ίσως να είναι αξεπέραστο.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανηφόρισε προς το σπίτι του για σύντομη ανάπαυση, καθόσον το πρόγραμμα του ταξιδιού του στην Αμερική τροποποιήθηκε και η αποστολή αναχώρησε χθες το βράδυ και όχι σήμερα όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Τροποποιήσεις έχουν γίνει και στις μετακινήσεις του επί αμερικανικού εδάφους ώστε να προλάβει όλες τις συναντήσεις που προβλέπονται.

Για την ακρίβεια σήμερα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, αύριο θα πάει στη Νέα Υόρκη, θα επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη για τη μεσημεριανή –βραδινή ώρα Ελλάδος –συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα και την Παρασκευή πρέπει να πάει πάλι στη Νέα Υόρκη, από όπου θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σαββάτο.

Και για να κλείσουμε αυτό το θέμα με τον παραλληλισμό που το αρχίσαμε: κι αυτή η κινητικότητα κάτι από Παπανδρέου έχει. Το θέμα είναι να έχει και αποτέλεσμα και να μη μένει όπως ο παλιός συγκάτοικός του στα πηγαινέλα και καίει τις βενζίνες το κυβερνητικό αεροπλάνο άσκοπα.

Διευκρίνιση

Από τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο έλαβα την εξής επιστολή:

«Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα στην έγκριτη στήλη σας «Μικροπολιτικός», σας ενημερώνω ότι ουδέποτε υπήρξα «συνεργάτης του γραφείου» της Αννας Διαμαντοπούλου, όπως και κανενός άλλου/ης υπουργού. Με την κυρία Διαμαντοπούλου με συνδέει μακρά φιλία και αμοιβαία εκτίμηση, η οποία ποτέ δεν μετατράπηκε σε επαγγελματική σχέση».

Δεκτή και… απολύτως κατανοητή, ημέρες που είναι, η διευκρίνιση.