Δωδεκάποντο τακούνι, ρητορική ΣΥΡΙΖΑ, απρόβλεπτες κινήσεις και με όρους μιας συγκεκριμένης κινηματογραφικής σχολής, «θανάσιμη και επικίνδυνη» –πολιτικώς εννοείται. Αυτό είναι το πολιτικό γράφημα της Θεοδώρας Τζάκρη στη Χαριλάου Τρικούπη. Η βουλευτής Πέλλας εξελίσσεται σε κίνδυνο όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την κυβερνητική σταθερότητα. Ευλόγως. Τι σόι βουλευτής κυβερνητικού κόμματος είναι κάποιος που λέει ότι ο Πρωθυπουργός «ξεπουλάει τον πλούτο της χώρας»;

Σε κάθε ψηφοφορία κινητοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός για να την εντοπίσει, να τη βολιδοσκοπήσει για τις προθέσεις της και να της αλλάξει γνώμη οσάκις χρειάζεται –και χρειάζεται συχνά.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θέλει να βρεθεί η κυβερνητική πλειοψηφία με μία ψήφο λιγότερη και αυτή να προέρχεται από το δικό του κόμμα. Εξού η εντολή είναι: «Κάποιος να την προσέχει».

Ο βασικός υπεύθυνος για αυτό είναι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτης Ρήγας, εκ της θέσεώς του. Αυτός όμως που την έχει χρεωθεί στην πραγματικότητα είναι ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας, συνοδοιπόρος της ξανθιάς αντάρτισσας στις αντικομματικές δραστηριότητες, προτού αναλάβει αντιπρόεδρος της Βουλής. Θεωρείται ο μόνος που μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική επιρροή στην εξαγριωμένη Θεοδώρα. Αλλά, όπως απεδείχθη στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, δεν επαρκεί.

Ειδικά σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να χειριστεί και την επιβαρυντική περίπτωση προσωπικής επίθεσης στον Πρωθυπουργό από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Διεμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα εξομαλύνει την κατάσταση και οι συνεργάτες του ανέλαβαν να πείσουν την Τζάκρη να απαλείψει με νεότερη δήλωσή της την επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά. Για να είναι σίγουροι, η δήλωση διενεμήθη από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Το ότι δεν ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όμως, το οφείλει στον Πάρη Κουκουλόπουλο. Εφόσον ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος –ο οποίος, κατά τον Κανονισμό, αντικαθιστά σε όλα τον αρχηγό του κόμματος στη Βουλή –καταψήφισε μια διάταξη που ήταν προαπαιτούμενη για τη δανειακή δόση και δεν δέχθηκε ούτε επίπληξη, πώς θα διαγραφεί μια βουλευτής που δεν ακολούθησε την κομματική γραμμή σε μια πιο ήπια περίπτωση;

Με την ευκαιρία, σας ενημερώνω ότι ο Πάρις διατηρεί τις καλές σχέσεις του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και βρίσκονται σε επαφή, αλλά δεν προτίθεται να ρίχνει νερό στο κρασί του σε όσα τον βρίσκουν αντίθετο εφεξής. Λέγεται, μάλιστα, ότι η επίθεσή του στον «τεχνοκράτη» Γιάννη Στουρνάρα δεν ήταν προσωπική επιλογή, αλλά εξέφραζε και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι τον συνεχάρη και προσβεβλημένος βουλευτής της ΝΔ, επίσης, δεν είναι τυχαίο.

Ξέχασε το τηλέφωνο!

Το γεγονός ότι το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε κυρίως για τυπικούς λόγους –ήτοι γιατί δεν μπορούσε να καλυφθούν διαφορετικά οι κενές θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης –προκύπτει από τη διάρκειά του. Κάνα μισάωρο διήρκεσε όλη η σεμνή τελετή. Συνεπώς, το μόνο που μένει είναι να μεταφέρω ορισμένες σκηνές, οι οποίες δεν θα αναφερθούν ποτέ στα πρακτικά.

Οπως για παράδειγμα ότι υπουργός… ξέχασε το iPhone του στο οβάλ τραπέζι μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Εφαγε τον κόσμο ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος ώσπου να βρει ότι ανήκε στον αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Πληροφορούμαι, επίσης, ότι οι φήμες πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος σκόπευε να κάνει τουλάχιστον μία διαφορετική πρόταση για τις θέσεις που πληρώθηκαν στη Δικαιοσύνη δεν επιβεβαιώθηκαν. Η εισήγηση του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου (φωτογραφία) έγινε ομοφώνως δεκτή. Παρεμπιπτόντως, αναφέρω ότι ο υπουργός αισθάνεται ευτυχής καθόσον η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη είναι συμπατριώτισσά του, εκ Μυτιλήνης.

Επίσης, στα πηγαδάκια μετά τη συνεδρίαση εντυπωσίασε το ότι ο Γιάννης Στουρνάρας άφηνε να εννοηθεί πως τον ενόχλησε η διευθέτηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά, όπως έλεγε, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει τα κοινοτικά πρότυπα.

Τέλος, να σας πω ότι ο πλέον ωφελημένος υπουργός της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο Γιάννης Μιχελάκης, τον οποίο αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του για συνεργασία. Ο υπουργός Εσωτερικών έμεινε μάλιστα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή και μετά την αναχώρηση του Αντώνη Σαμαρά.

Οργάνωση μηδέν

Εξ όσων λέγονται η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση δεν πήγε άσχημα. Αλλά δεν μπορώ να μη μεταφέρω διάφορα ειρωνικά σχόλια που ακούστηκαν για το σύστημα διανομής του ειδικού σήματος. Οι επαγγελματίες του χώρου πρέπει να το προμηθεύονται από συγκεκριμένες διευθύνσεις στις οποίες υπάρχουν μαγέρικα, πιτσαρίες, ουζερί, ψαροταβέρνες και σουβλατζίδικα. Δεν έχουν τίποτε κακό οι εν λόγω επιχειρήσεις, αλλά αυτό το σύστημα δεν δείχνει και πολύ οργανωμένο κράτος.

Χαλαρώνουν

Αδεια για διακοπές έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους συνεργάτες του που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να τον ενημερώνουν –όπου βρίσκεται κάθε φορά. Ετσι, το προσεχές δεκαπενθήμερο μόνο αν υπάρξει κάτι πολύ συνταρακτικό θα διαβάσουμε κάτι εκ μέρους του.