Ξεκολλάει, όπως όλα δείχνουν, η επί ένα και πλέον μήνα «μετέωρη» μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην Socar, καθώς το βράδυ της Τρίτης το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε επιτέλους την επίσημη βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων, ύψους 400 εκ. ευρώ.

Εκκρεμεί ωστόσο ακόμη η αποστολή της εγγυητικής επιστολής που πρέπει να τη συνοδεύει ύψους 40 εκ. ευρώ (έναντι 30,5 εκ. ευρώ της αρχικής), που σημαίνει ότι ούτε χθες κατέστη δυνατό να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Έτσι, το θέμα του ΔΕΣΦΑ, συζητήθηκε κατά το χθεσινό Δ.Σ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, και συμφωνήθηκε μόλις οι Αζέροι αποστείλουν την εγγυητική, να συγκληθεί νέο, έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου και να κλείσει οριστικά η μεταβίβαση. Η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι η εγγυητική θα καταβληθεί εντός των ημερών.

Τα αγκάθια, η αγωνία

Το γεγονός ωστόσο ότι χρειάσθηκε ένας και πλέον μήνας από τις 11 Ιουνίου οπότε και άνοιξε η οικονομική προσφορά της Socar και εν συνεχεία ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για να βελτιωθεί το τίμημα από τα 305 στα 400 εκ. ευρώ, προκειμένου να αποστείλουν οι Αζέροι την επίσημη βελτιωμένη προσφορά τους, μαρτυρά αν μη τι άλλο τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Για το θέμα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα πολλά.

Πολλοί ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για «τυπικές» μεν, σημαντικές δε εκκρεμότητες του deal, όπως για παράδειγμα το αίτημα της Socar να μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, να αναπροσαρμόζει δηλαδή ελεύθερα τα τέλη διέλευσης για τη χρήση των δικτύων φυσικού αερίου. Τα τέλη αυτά ρυθμίζονται σήμερα από τη ΡΑΕ.

Έστω πάντως μετά από πολύωρες συναντήσεις και διαβουλεύσεις φαίνεται ότι κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και ΡΑΕ κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε και να ικανοποιηθεί το αίτημα των Αζέρων, και να μην δώσουν «πάτημα» για προσφυγές από τρίτους καθώς οι όροι του διαγωνισμού δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.

Είναι σαφές ότι από τις 11 Ιουνίου και μετά, η αγωνία σε στελέχη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ μήπως η αγορά του ΔΕΣΦΑ «στραβώσει», και τελικά έχουμε ένα ακόμη ναυάγιο, ήταν έκδηλη. Χθες αντίθετα τα ίδια στελέχη δεν έκρυβαν τα χαμόγελά τους.

Τώρα, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν πως και πως την εγγυητική επιστολή της Socar, προκειμένου να εμφανίσουν κάποιο αποτέλεσμα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, τα προβλήματα στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, και τις γενικότερα χαμηλές επιδόσεις.