Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη φράση «χάι-τεκ γυαλιά»; Αν παρακολουθείτε στοιχειωδώς τις τεχνολογικές εξελίξεις, το πιθανότερο είναι ότι ο νους σας θα πάει στο Google Glass, το φουτουριστικό ζευγάρι γυαλιών με πρόσβαση στο Ιντερνετ που η Google θα αρχίσει να πουλά την επόμενη χρονιά. Τα γυαλιά που αλληλεπιδρούν με το κινητό μας τηλέφωνο είναι, κατά πολλούς, η τεχνολογική τάση του μέλλοντος, αποτελώντας τη ναυαρχίδα της γενιάς των wearable computers (υπολογιστές που φοριούνται στο ανθρώπινο σώμα). Ωστόσο, το 2013 είναι η χρονιά των χάι-τεκ γυαλιών με άλλους, πιο ήσυχους τρόπους: εκτός από το γκάτζετ της Google, σήμερα είναι διαθέσιμα τουλάχιστον τρία έξυπνα ζευγάρια γυαλιών, τα οποία έχουν κατασκευαστεί και πωλούνται στις ΗΠΑ. Μπορεί να μη φέρνουν το Διαδίκτυο στα μάτια μας, έχουν όμως έναν πιο «παραδοσιακό» στόχο: τη βελτίωση της όρασής μας.

Το τελευταίο διάστημα, δεκάδες επιστήμονες και εταιρείες τεχνολογίας σε όλον τον κόσμο εργάζονται για να κάνουν πιο… έξυπνο τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Το Κέντρο Τεχνολογίας Μικροσυστημάτων του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει κατασκευάσει μια κυρτή οθόνη LCD που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φακούς επαφής και να τους μετατρέψει σε γυαλιά ηλίου. Η επίμαχη τεχνολογία LCD είναι διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιείται στις οθόνες LED, η οποία κάνει χρήση περιορισμένου αριθμού pixels.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου, η εν λόγω εφεύρεση θα μπορούσε να επιτρέψει σε άτομα με περιορισμένη όραση να δουν καθαρά ή να αξιοποιηθεί για αισθητικούς σκοπούς, αλλάζοντας το χρώμα της ίριδας ενός ατόμου. Πάντως, η μάχη θα δοθεί αναμφίβολα στο πεδίο των ψηφιακών γυαλιών, τα οποία φέρνουν το κινητό τηλέφωνο κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του χρήστη. Εκτός από την Google, χάι-τεκ γυαλιά φέρεται να κατασκευάζουν η Samsung και η Microsoft. Δεν λείπουν, όμως, και οι ενστάσεις: πριν από μερικές εβδομάδες, οκτώ μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Λάρι Πέιτζ ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι τα γυαλιά δεν θα παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.