Πιλοτικό πρόγραμμα ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος για τη στήριξη ατόμων και νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα λειτουργήσει από το 2014. Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με βάση καθορισμένα κριτήρια τα οποία και θα αναφέρονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στο 2013.

Τα παραπάνω ανέφερε σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου, για τα παιδιά που βιώνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα.

Απαντώντας στην ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα παιδιά είναι εκείνα που στην Ελλάδα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της φτώχειας ή και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έτους 2011 της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, οι δείκτες στο πεδίο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσιάζουν εξαιρετικά δυσμενή εικόνα για την Ελλάδα, τόσο σε σύγκριση με παλαιότερα έτη, όσο και σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τον μέσο όρο της ευρωζώνης των 17 κρατών-μελών, δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι «καταβάλλεται προσπάθεια ώστε βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, να ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά ενώ παράλληλα τα μέτρα περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής που λαμβάνονται, να τις επιβαρύνουν όσο το δυνατό λιγότερο».

Στο απαντητικό έγγραφό του ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ακόμη ότι βοήθεια των οικογενειών με παιδιά αποτελεί η θέσπιση μηνιαίας οικογενειακής παροχής για την ενίσχυση της οικογένειας υπαλλήλων του κράτους, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση (Ν. 4024/2011).

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ακόμη ότι συνεχίζει να χορηγείται σε οικογένειες που κατοικούν σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, ετήσια εισοδηματική ενίσχυση, ύψους 600 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ και 300 ευρώ για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 3.000 και 4.700 ευρώ.

Υπενθύμισε τέλος «τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο φορολογικής πολιτικής για τη μικρότερη επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά» και ενδεικτικά παρέπεμψε στις «ευνοϊκές ρυθμίσεις στην καταβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (μείωση συντελεστή ή απαλλαγή) για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στις οποίες περιλαμβάνονται τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια και οι πολύτεκνοι, πέραν της γενικής μείωσης του τέλους κατά 15% για το σύνολο του πληθυσμού, σε σχέση με το προϊσχύον ΕΕΤΗΔΕ».