Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται αύριο στην Αθήνα προϊδεασμένος. Μετά και το προχθεσινό δημοσίευμα στο «Φόκους/ονλάιν» με τίτλο «Οι Ελληνες κάνουν δηλητηριώδη σχόλια για τον επισκέπτη Σόιμπλε», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξέρει ότι στην Αθήνα «θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών». Τα γερμανικά μέσα καταγράφουν ότι στην Ελλάδα «οι εφημερίδες καλλιεργούν αρνητικό κλίμα εναντίον του Σόιμπλε» και τα συνδικάτα τού ετοιμάζουν θερμή υποδοχή «για να δείξουν στον γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί είναι ανεπιθύμητη». Και στα πιεστικά προβλήματα του σήμερα αθροίζονται και οι εφιάλτες του χθες. «Η Αθήνα προετοιμάζεται για την επίσκεψη του Σόιμπλε με παλιές αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις», προειδοποιεί τον γερμανό υπουργό η συντηρητική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».

Δεν είναι σίγουρα το κλίμα που θα ήθελε ο Σόιμπλε στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα. Αλλά ο Σόιμπλε δεν πτοείται στις δύσκολες αποστολές. Οι έλληνες συνομιλητές του ξαφνιάζονταν κάθε φορά από τη «θετική» έως «φιλική» εικόνα που άφηνε πάντα η προσωπική τους επαφή –ακόμη και στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Είναι ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο.

ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ. Τους τελευταίους μήνες ο Σόιμπλε έχει μόνο καλά λόγια για τη χώρα που διανύει τον τρίτο χρόνο του Μνημονίου. Τώρα έχει έναν λόγο παραπάνω να τονίζει με ενέσεις αισιοδοξίας τα θετικά βήματα της Ελλάδας. Πλησιάζουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και ο Σόιμπλε θέλει να επανεκλεγεί. Γι’ αυτό και έρχεται στην Ελλάδα με άλλα θέματα στην ατζέντα του από αυτά με τα οποία τον περιμένουν οι έλληνες διαδηλωτές. Επαναλαμβάνει μονότονα το «όχι» σε ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να το πουλήσει προεκλογικά στους γερμανούς ψηφοφόρους και δεν πρόκειται να πει κάτι διαφορετικό τις λίγες ώρες που θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα. Αλλά λέει «ναι» στη διμερή στήριξη της Ελλάδας.

Το μοντέλο βοήθειας που δρομολογήθηκε ήδη με την Ισπανία για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας ΚfW μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, είπε στην τελευταία της συνέντευξη η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ο Σόιμπλε έρχεται στην Αθήνα να το υλοποιήσει. Βασική προϋπόθεση είναι η σύσταση ενός ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κατά το πρότυπο της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Η υπογραφή της συμφωνίας για την ίδρυση του Ταμείου θα είναι το αποκορύφωμα της επίσκεψης Σόιμπλε. Και αν στην περίπτωση της Ισπανίας το Βερολίνο συμφώνησε να δώσει 800 εκατ. ευρώ, η προίκα για το ελληνικό Ταμείο που φέρνει μαζί του ο Σόιμπλε στην Αθήνα υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ. Είναι το ένα πέμπτο του συνολικού κεφαλαίου που θα έχει στη διάθεσή του το Ταμείο.

ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ. Το ποσό δεν είναι αμελητέο όταν πρόκειται για ένα εργαλείο που θα δώσει ανάσα ζωής σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελπίδα να ανακοπεί η καλπάζουσα ανεργία. Αλλά η γεμάτη με ευρώ βαλίτσα του Σόιμπλε θύμισε στην εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» την προειδοποίηση του Βιργιλίου: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Διότι «η νέα στρατηγική για την Ελλάδα παραμένει η παλιά: βοήθεια μόνον έναντι μεταρρυθμίσεων. Αυτό ακριβώς θα πει ο Σόιμπλε και στην Αθήνα».

Ρέντινγκ: Να διαλυθεί η τρόικα

Τη διάλυση της τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) ζητεί, σύμφωνα με τη γερμανική «Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ», η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, με το επιχείρημα ότι τα προβλήματα της Ευρώπης πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά από την ΕΕ, χωρίς καμία βοήθεια από το ΔΝΤ.

Η δόση των 2,5 δισ. ευρώ

Το Euro Working Group προγραμματίζει τηλεδιάσκεψη στις 24 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσει για την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.