Δεν είναι λίγοι όσοι υποψιάζονταν εδώ και χρόνια την πραγματική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους καταναλωτές. Επρεπε να βρεθεί ο ιδιοφυής Στιβ Τζομπς για να κάνει τη μεγάλη επανάσταση των γκάτζετ και να αποκαλύψει την αλήθεια. Οτι αυτοί που αποκαλούν κομπιούτερ το κοντρόλ της τηλεόρασης αγόραζαν τα κομπιούτερ (τους προσωπικούς υπολογιστές δηλαδή) όχι για να γράφουν κείμενα, όχι για να κρατούν αρχεία και σημειώσεις, αλλά για να παίζουν Πάκμαν. Ή, τέλος πάντων, να εξερευνούν στις νεότερες και πιο εξελιγμένες εκδοχές του ιστορικού ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ερευνών Gartner είναι σαφή: οι παγκόσμιες πωλήσεις PC υποχώρησαν κατά 10,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και έπεσαν στις 76 εκατ. μονάδες. Πρόκειται για το τέταρτο τρίμηνο κάμψης των πωλήσεων PC. Για «τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο συρρίκνωσης του κλάδου», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Που αποδίδουν, φυσικά, την αρνητική αυτή εξέλιξη στη (λόγω μείωσης των τιμών) μεγάλη διάδοση των φορητών συσκευών σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Των λεγόμενων έξυπνων τηλεφώνων, δηλαδή, και των ταμπλετών.

Με τα «μπλιμπλίκια» αυτά οι περίφημοι χρήστες κάνουν τα πάντα. Ολα όσα τους ενδιαφέρουν δηλαδή: σερφάρουν στο Ιντερνετ, μπαίνουν στο facebook, θαυμάζουν τις εξυπνάδες των έξυπνων στο twitter, γράφουν και τίποτα γκρίνγκλις όταν θέλουν να εκφραστούν. Και βεβαίως, παίζουν τους επιγόνους τού Πάκμαν. Εν τέλει, φαίνεται πως όσοι επεξεργάζονται κείμενα θα επιστρέψουν στη γραφομηχανή. Για λόγους ασφαλείας, όπως η FSB (πρώην KGB). Ή και για λόγους καλαισθησίας.