Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει φτάσει η χάρη μας με αφορμή το τζαμί της Αθήνας, καθώς με τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις λίγο έλειψε να γίνει γεφύρι της Αρτας. Περιττό να προσθέσω ότι το έργο κατασκευής του τεμένους στον Βοτανικό (δημοπρατήθηκε χθες, αλλά ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος), αποτελεί μεγάλο στοίχημα για μια σειρά από λόγους…

Από αυτούς, το μήνυμα ότι η Ελλάδα σέβεται το διαφορετικό και είναι μια χώρα θρησκευτικά ανεκτική –και δεν ασπάζεται τον λόγο του μίσους της Χρυσής Αυγής –είναι μάλλον ο πιο σημαντικός. Τα αναφέρω όλα αυτά επειδή με το θέμα ασχολείται εκτενής ανάλυση της «Ουάσιγκτον Ποστ». Το ενδιαφέρον είναι ότι το σχετικό πόνημα υπογράφει μια ισχυρή φωνή του αμερικανικού κατεστημένου για τα θέματα του Ισλάμ, ο πρέσβης Ακμπάρ Αχμέντ. Ο πακιστανικής καταγωγής διανοούμενος περιγράφει την εμπειρία του από πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα, όπου, μεταξύ άλλων, έκανε κήρυγμα σε παράνομο υπόγειο τζαμί. Οπως το θέτει, «χρειάστηκαν όλα μου τα αποθέματα πνευματικής δύναμης για να ελέγξω τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η κακή τους κατάσταση». Μεταφέρει μάλιστα δήλωση πακιστανού διπλωμάτη στην Αθήνα ότι τις νύχτες φοβάται να βγει έξω από το σπίτι του «λόγω του χρώματός του»…

Το κλου είναι οι αναφορές του Ακμπάρ Αχμέντ σε δύο πρόσωπα που έχουν στηρίξει το δύσκολο εγχείρημα του τζαμιού στην Αθήνα. Ο ένας είναι ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής (φωτογραφία), «ανυποχώρητος υποστηρικτής του εγχειρήματος». Πληροφορούμαι μάλιστα ότι ο Καλαντζής επέστρεψε πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επί τρεις εβδομάδες είχε σειρά επαφών ως προσκεκλημένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το έτερο πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια ο Αχμέντ είναι ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, θεοφιλέστατος επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ. Ο εν λόγω καθιστά σαφές ότι το τζαμί πρέπει να χτιστεί και μιλάει για τη συμπόνια και την ανάγκη να απλώσει κανείς το χέρι στους αδύναμους και στους ευάλωτους.

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο

Είναι να μη λάβω μήνυμα… Δεν μπορώ να κρατήσω το στόμα μου κλειστό. Αν και, για να είμαι ακριβής, το ίδιο το μήνυμα που έλαβα με προκαλεί να το μαρτυρήσω. «Καθώς η μέγιστη δυνατή συμμετοχή είναι απαραίτητη, η διακίνηση της πρόσκλησης κατά την κρίση σου είναι ευπρόσδεκτη», διαβάζω στο τέλος της πρόσκλησης σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση αντιμνημονιακού χαρακτήρα που διακινεί η Λούκα Κατσέλη με την υπογραφή της. Την εκδήλωση οργανώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Συμπαράταξη Προοδευτικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων, η οποία καλεί στον σχηματισμό μετώπου για την έξοδο από την κρίση. Δεν μου κάνει εντύπωση που πληροφορούμαι ότι ανάμεσα στους διοργανωτές είναι και ο εκ ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος. Μόνο η Λούκα δεν παραδέχεται το φλερτ με την Κουμουνδούρου. Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο…

Συστημικές αλλαγές

Πορεία προς τον λαό σε ολόκληρη την Ελλάδα ξεκινά το ΠΑΣΟΚ διά του γραμματέα του Νίκου Ανδρουλάκη. Κάπως έτσι ο Ανδρουλάκης βρέθηκε στη Βοιωτία, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα ταξιδέψει στην Κρήτη. Στη Λιβαδειά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες των δημάρχων της περιοχής για το θέμα της κινητικότητας. Μαθαίνω ωστόσο ότι προς υπεράσπισή του βγήκαν μπροστά οι νεολαίοι του κόμματος, οι οποίοι ήταν στη λογική του «ό,τι είναι να γίνει ας γίνει». Αρκεί, όπως είπαν, οι όποιες μεταρρυθμίσεις να συνοδευτούν και από αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μη μείνει στην Ιστορία ως η κυβέρνηση των μέτρων της κινητικότητας. Ομολογώ ότι δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Απεργία πείνας

Στο εξτρεμιστικό μέτρο της απεργίας πείνας θα προχωρήσουν σε μερικές ημέρες καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και όχι μόνο, σε περίπτωση που η αίτηση αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά προς το Συμβούλιο Εφετών απορριφθεί ή δεν ληφθεί σχετική απόφαση. Θυμίζω ότι πρόκειται για τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, ο οποίος κρατείται εδώ και δυόμισι χρόνια χωρίς δίκη, ενώ πρόσφατα το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να επεκτείνει την προφυλάκισή του κατά έξι μήνες. Πληροφορούμαι πάντως ότι ανάμεσα σε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας είναι η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Τάσος Κορωνάκης. Η πρώτη φιγουράρει στη λίστα των ονομάτων που εντάχθηκαν τιμητικά στο προεδρείο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο δεύτερος ήταν υποψήφιος βουλευτής της Κουμουνδούρου στη Β’ Αθήνας.

Πολωνοί φιλέλληνες

Τελικά παντού υπάρχει ένας Ελληνας. Και αν δεν υπάρχει ένας Ελληνας, υπάρχει κάποιος που έχει την Ελλάδα στην καρδιά του. Οπως ο πολωνός Πρωθυπουργός, ο οποίος εκμυστηρεύθηκε στον Κάρολο Παπούλια πόσο πολύ είχε συγκινηθεί την πρώτη φορά που είχε επισκεφθεί την Ακρόπολη. Εξάλλου, ο Ντόναλντ Τουσκ είναι από τους τακτικούς επισκέπτες της χώρας. Μου λένε ότι προτιμά για τις καλοκαιρινές του διακοπές τη Μήλο.

Μένω στο ταξίδι του Παπούλια στην Πολωνία, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες με επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς (βλέπε μεγάλη φωτογραφία). «Τιμώ με την παρουσία μου τις χιλιάδες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Μεταξύ αυτών και χιλιάδες συμπολίτες μου», έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο βιβλίο των επισκεπτών. Ο Παπούλιας δήλωσε με νόημα ότι η μνήμη των θυμάτων πρέπει να κρατηθεί ζωντανή, γιατί «έτσι μονάχα θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ίσως μια νέα επέλαση αντιδημοκρατικών δυνάμεων».