Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς οι οποίοι εμπλέκονται στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχε στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, πριν από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, στόχος του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να είναι πλέον να κλείσουν άμεσα όλα τα ζητήματα εκτός της κινητικότητας, θέμα για το οποίο θα υπάρξει νέα συνάντηση της τριμερούς με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρωί της Πέμπτης.

Τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων παίρνει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντήσει την τρόικα το μεσημέρι.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στο γραφείο του κ. Στουρνάρα μετέβησαν ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Εξάλλου, σαφείς δεσμεύσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο ζητούν οι επικεφαλής της τρόικας, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αποκλείεται να φύγει η τρόικα εάν δεν βρεθεί λύση για το Δημόσιο, έστω και με ορίζοντα χρόνου».

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ανέφερε ότι η τρόικα είναι αμετακίνητη στο ζήτημα της παρουσίασης σαφών δεσμεύσεων για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Η μόνη υποχώρηση, την οποία φέρεται να είναι διατεθειμένη να δεχθεί, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να τεθεί σε διαθεσιμότητα στο επόμενο διάστημα, και όχι άμεσα, ένα μέρος από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους. Ομως, στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν κοινοτικά στελέχη, η δόση θα καταβάλλεται τμηματικά και θα συνδεθεί και με τον χρόνο επίτευξης της συγκεκριμένης προαπαιτούμενης δράσης.

Ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η τρόικα έχει δεχθεί το γεγονός της μείωσης του Δημοσίου λόγω των απολύσεων από την ΕΡΤ, ζητεί, όμως, τον ακριβή αριθμό αυτών που θα επαναπροσληφθούν στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η επόμενη δόση

Στο μεταξύ, η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Αθήνα ίσως «παγώσει» για τρεις μήνες, εκτός και αν η Αθήνα πείσει τους δανειστές ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά για την επίτευξη των στόχων στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Εάν δεν ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση, δεν βλέπω εκταμίευση στην Ελλάδα για τους επόμενους τρεις μήνες», φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

O ίδιος σημείωσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται το σύνολο της δόσης για τους επόμενους δυο μήνες, ενώ προσέθεσε ότι είναι πιθανό αν σπάσει σε υπο-δόσεις, αυτές να εξαρτώνται από την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν για το θέμα αυτό τη Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μάλλον η καταβολή της δόσης δεν θα καθυστερήσει.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters πως η Ελλάδα αναμένει ότι θα συμφωνήσει με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup για όλα τα θέματα εκτός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της δόσης της οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. «Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου» σημείωσε.

«Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών» προσέθεσε.