Πρόσβαση στο Ιντερνετ μέσω… στρατόσφαιρας για όλο τον πλανήτη σχεδιάζει η Google, σε μία προσπάθεια να φέρει το Διαδίκτυο και στα υπόλοιπα 4,8 δισεκατομμύρια άτομα που παραμένουν αποκλεισμένα από τον κυβερνοχώρο.

Στα εργαστήρια της εταιρείας ετοιμάζουν το «Σχέδιο (Τρελό) Αερόστατο» εδώ και 18 μήνες. Αυτές τις μέρες, κάνουν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των πρώτων ιντερνετικών αερόστατων στη Νέα Ζηλανδία.

Πρόκειται για χιλιάδες αερόστατα που θα πετούν 18 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης και θα στέλνουν με ακτίνες το Ιντερνετ στο έδαφος. Τα αερόστατα κινούνται με ηλιακή ενέργεια και χρειάζονται επίγειους σταθμούς σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο για να λειτουργήσουν.

Ένα αερόστατο παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε μία περιοχή με έκταση διπλάσια από τη Νέα Υόρκη. Οι χρήστες χρειάζονται έναν δέκτη της Google που θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή τους. Αγνωστο παραμένει το κόστος για τον χρήστη.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι δοκιμές έγιναν σε 50 εθελοντές. Νωρίτερα, η Google είχε κάνει αντίστοιχα πειράματα στην Καλιφόρνια.