Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας την τελευταία φορά που ταξιδέψατε με αεροπλάνο σε περίοδο αιχμής: θυμηθείτε την αγωνία σας να φτάσετε εγκαίρως στο αεροδρόμιο, την ατέλειωτη ουρά στο τσεκ-ιν, την προσπάθεια να εντοπίσετε το σημείο ελέγχου και τη νέα ουρά που σας περίμενε εκεί, τον ενοχλητικό έλεγχο των χειραποσκευών σας και τη μεγάλη αναμονή στην πύλη επιβίβασης.

Τώρα ξεχάστε τα όλα και φανταστείτε ένα αεροδρόμιο όπου το τσεκ-ιν θα γίνεται σε 10 δευτερόλεπτα, η παράδοση των αποσκευών θα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μισό λεπτό και το κινητό σας τηλέφωνο θα σας λέει πού βρίσκεται η πύλη επιβίβασης, δίνοντάς σας οδηγίες για το πώς θα φτάσετε εκεί, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του αερολιμένα.

Αυτό είναι το αεροδρόμιο του μέλλοντος, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμαστε –τουλάχιστον αν πιστέψουμε αυτούς που το σχεδίασαν.

Οι επιστήμονες της εταιρείας SITA, η οποία παρέχει υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας σχεδόν σε κάθε αεροπορική εταιρεία και σε κάθε αεροδρόμιο στον κόσμο, προβλέπουν ότι το πρώτο χάι τεκ αεροδρόμιο θα λειτουργήσει το 2022.

Στόχος τους είναι να μειώσουν δραστικά τον χρόνο ολοκλήρωσης όλων των απαιτουμένων διαδικασιών, από την ώρα που ο επιβάτης θα μπει στο αεροδρόμιο μέχρι την ώρα που το αεροπλάνο του θα απογειωθεί.
Πείτε «αντίο» στις κάρτες επιβίβασης και στην αναμονή στα γκισέ. Στο έξυπνο αεροδρόμιο όλες οι πόρτες ανοίγουν –κυριολεκτικά –με το κινητό σας τηλέφωνο.

Σήμερα εκτιμάται ότι 12% των επιβατών κάνουν τσεκ ιν από το smartphone τους. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 100% το 2020, οπότε το κινητό θα προσφέρει πολύ περισσότερα από μία ψηφιακή κάρτα επιβίβασης: η οθόνη του θα είναι ένα είδος αυτοδιαχειριζόμενου… πύργου ελέγχου που θα σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσετε το ταξίδι σας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Μια ειδική εφαρμογή στο smartphone θα επιτρέπει στους επιβάτες να συνδεθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα του αεροσκάφους και να οργανώσουν την πτήση τους: από τη θέση στην οποία θα καθήσουν και το φαγητό που θα τους σερβιριστεί μέχρι την ταινία που θα παρακολουθήσουν και τη μουσική που θα ακούσουν.

Παράλληλα, πάντα μέσω του κινητού τους, θα μπορούν να ειδοποιούνται για τυχόν καθυστερήσεις στην πτήση, για αλλαγές στην πύλη επιβίβασης ή για έκτακτες ανακοινώσεις του αερολιμένα και της αεροπορικής τους εταιρείας.

Και όλα αυτά προτού καν φθάσουν στο αεροδρόμιο, την ώρα που το κινητό τους θα επιχειρεί να… συντομεύσει τη διαδρομή που ακολουθούν: χάρη σε ένα εξελιγμένο GPS θα κατευθύνει τον οδηγό στους δρόμους με τη λιγότερη κίνηση και θα τον οδηγεί στον πλησιέστερο ελεύθερο χώρο στάθμευσης.

Ψηφιακή επανάσταση από το τσεκ-ιν μέχρι την επιβίβαση
Η πραγματική ψηφιακή επανάσταση, όμως, ξεκινά από τη στιγμή που ο επιβάτης πατά το πόδι του στο αεροδρόμιο. Σε ποιο γκισέ πρέπει να κάνω τσεκ-ιν; Ποια είναι η πύλη επιβίβασης της πτήσης μου; Πού βρίσκονται οι τουαλέτες;

Ερωτήσεις όπως αυτές θα πάψουν οριστικά να σας απασχολούν. Οι απαντήσεις θα έρχονται και πάλι από το κινητό σας, το οποίο θα επικοινωνεί με το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) του αεροδρομίου.

Με αυτή τη μέθοδο ο πραγματικός κόσμος αλληλεπιδρά με τον ψηφιακό, με αποτέλεσμα ο τελικός αποδέκτης –εν προκειμένω ο επιβάτης –να αποκτά πρόσβαση σε μια πληθώρα πληροφοριών για τον χώρο στον οποίο βρίσκεται.

Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να κατευθύνει το smartphone του προς οποιοδήποτε σημείο μέσα στο αεροδρόμιο.

Το κινητό θα λειτουργεί ως GPS… εσωτερικού χώρου, εμφανίζοντας στην οθόνη τη θέση στην οποία βρίσκεται ο κάτοχός του και τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει για να πάει εκεί που θέλει: από τις τουαλέτες και το γκισέ για τις πληροφορίες μέχρι την πύλη επιβίβασης (παρέχοντας ένδειξη για τον χρόνο που απομένει) και το πλησιέστερο κατάστημα ρούχων ή εστιατόριο του αερολιμένα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται πειραματικά στην Κοπεγχάγη.

Εξίσου εύκολη θα είναι και η παράδοση των αποσκευών. Ξεχάστε τις ουρές στο τσεκ-ιν και στα σημεία ελέγχου: απλώς εκτυπώστε μια αυτοκόλλητη ετικέτα με ενσωματωμένους αισθητήρες σε ένα από τα διαθέσιμα μηχανήματα, κολλήστε την στη βαλίτσα σας και τοποθετήστε την στον ιμάντα μεταφοράς.

Οι αποσκευές σκανάρονται και μεταφέρονται με ασφάλεια στο αεροσκάφος. Και για να είστε ήσυχοι ότι δεν πρόκειται να χαθούν ή να παραβιαστούν, η έξυπνη ετικέτα στέλνει διαρκώς το στίγμα της δίνοντάς σας τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τις βαλίτσες από το κινητό σας, γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται μέχρι να τις παραλάβετε.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά: το WorldTracer, όπως ονομάζεται το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης αποσκευών το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από εταιρείες όπως η Emirates, η Lufthansa και η Qantas, μείωσε το ποσοστό των χαμένων αποσκευών από 18,8% που ήταν το 2007 σε 8,99% το 2011.

Οι ακτίνες Χ και οι ενστάσεις

Στο χάι-τεκ αεροδρόμιο αλλάζει πλήρως και ο τρόπος με τον οποίο διενεργείται ο έλεγχος ασφαλείας. Προσεχώς, οι υπάλληλοι που σας ζητούν να βγάλετε τη ζώνη, τα παπούτσια, ακόμη και τις κάλτσες σας, θα ανήκουν στο παρελθόν.

Οι επιβάτες θα περνούν μέσα από μια «βιομετρική σήραγγα» η οποία θα τους σκανάρει με ακτίνες Χ. Η παραμονή τους στη σήραγγα θα διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα, κατά τη διάρκεια των οποίων το μηχάνημα θα σκανάρει την ίριδα των ματιών τους και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Παράλληλα, θα είναι σε θέση να ανιχνεύει την ύπαρξη απαγορευμένων αντικειμένων. Αν εντοπίσει οτιδήποτε ύποπτο, οι επιβάτες θα υποβάλλονται σε αυστηρότερους ελέγχους.

Στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στην πύλη επιβίβασης χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο ως κάρτα επιβίβασης. Το μηχάνημα θα ταυτοποιεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα για να εξακριβώσει ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο και θα τους επιτρέπει να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

Ενστάσεις για τα προσωπικά δεδομένα

Οσο δελεαστικές και αν ακούγονται οι λειτουργίες του ψηφιακού αεροδρομίου, άλλο τόσο εφιαλτικές φαντάζουν στα αυτιά των σκεπτικιστών.

Αρκετοί κάνουν λόγο για εγκατάσταση ενός Μεγάλου Αδελφού στις αερομεταφορές και δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που θα περιέχει τα βιομετρικά στοιχεία των επιβατών. Οι εμπνευστές του χάι τεκ αεροδρομίου, πάντως, λένε ότι τα δεδομένα αυτά δεν θα αποθηκεύονται.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι ακτίνες Χ στη «βιομετρική σήραγγα» δεν θα «γδύνουν» τους επιβάτες αποκαλύπτοντας τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους, όπως συμβαίνει με άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση κρυμμένων όπλων και εκρηκτικών (σύστημα Whole Βody Ιmaging).

Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι οι ακτίνες αυτές δεν συνιστούν απειλή για την υγεία (αντίστοιχα συστήματα έχουν κατηγορηθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου)

Ιντερνετ και τηλεφωνήματα στον αέρα

Η ψηφιακή επανάσταση δεν περιορίζεται στο αεροδρόμιο, συνεχίζεται και στον αέρα!

Χάρη σε ένα εξελιγμένο δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών, οι επιβάτες ορισμένων εταιρειών μπορούν ήδη να χρησιμοποιήσουν το κινητό, την ταμπλέτα ή το λάπτοπ τους και να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές κλήσεις ή να σερφάρουν στο Ιντερνετ εν πτήσει.

Στο αεροπλάνο του μέλλοντος οι επιβάτες δεν θα επιλέγουν μόνο αν θα καθήσουν στον διάδρομο ή στο παράθυρο, αλλά θα καθορίζουν και τις λειτουργίες του καθίσματός τους: θα υπάρχουν θέσεις «μόνο για δεδομένα», οι οποίες θα παρέχουν σύνδεση στο Ιντερνετ, θέσεις «για φωνή και δεδομένα», οι οποίες θα επιτρέπουν σερφάρισμα στο Διαδίκτυο και πραγματοποίηση κλήσεων, αλλά και απλές θέσεις, χωρίς τηλέφωνα και Ιντερνετ, για όσους θέλουν να απολαύσουν το βιβλίο ή την εφημερίδα τους, να συνομιλήσουν με τον διπλανό τους ή να κοιμηθούν. Επιπλέον, το πλήρωμα του αεροσκάφους θα είναι εφοδιασμένο με ταμπλέτες στις οποίες θα είναι αποθηκευμένες οι προτιμήσεις και τα αιτήματα του κάθε επιβάτη.

ΧΑΪ-ΤΕΚ ΠΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ. Ξεχάστε τις ουρές: εκτυπώστε τις ετικέτες με ενσωματωμένους αισθητήρες, κολλήστε τες στις βαλίτσες σας και τοποθετήστε τες στον ιμάντα μεταφοράς, παρακολουθώντας από το κινητό πού βρίσκονται οι αποσκευές σας.

ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ. Στην πύλη επιβίβασης ο έλεγχος ολοκληρώνεται αμέσως. Το κινητό τηλέφωνο του επιβάτη λειτουργεί ως κάρτα επιβίβασης. Το μηχάνημα ταυτοποιεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα και του επιτρέπει να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

ΤΣΕΚ-ΙΝ. Το 12% των επιβατών κάνει σήμερα τσεκ-ιν από το κινητό του τηλέφωνο. Στο μέλλον η διαδικασία προβλέπεται να αυτοματοποιηθεί για όλους τους επιβάτες χάρη σε εξελιγμένες εφαρμογές για φορητές συσκευές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Για να βρείτε πού θα πάτε, απλώς ρωτήστε το κινητό σας! Στην οθόνη της συσκευής εμφανίζεται η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε για να μεταβείτε σε οποιοδήποτε σημείο: από την τουαλέτα μέχρι

την πύλη επιβίβασης.

ΕΛΕΓΧΟΣ. Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα: ο επιβάτης περνά μέσα από μια βιομετρική σήραγγα, η οποία σκανάρει την ίριδα των ματιών του και τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

ΠΤΗΣΗ. Κάντε τηλεφωνικές κλήσεις, σερφάρετε στο Ιντερνετ και καθήστε σε χάι-τεκ θέσεις έχοντας καθορίσει – από το κινητό σας τηλέφωνο – τι φαγητό θα φάτε και ποια ταινία θα δείτε.