Ιανουάριος του 2004. Ενας νεαρός Γάλλος ονόματι Σεμπαστιάν Νουσέ γίνεται στόχος ομοφοβικής επίθεσης, μεταφέρεται στο νοσοκομείο με εγκαύματα τρίτου βαθμού. Εξοργισμένη μια ομάδα φιλοσόφων, δικηγόρων και ακτιβιστών συντάσσει ένα «μανιφέστο για την ισότητα των δικαιωμάτων». Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, δήμαρχοι εκλεγμένοι με τους Οικολόγους ανακοινώνουν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι πως είναι έτοιμοι να τελέσουν γάμους ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου φύλου. Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ δεν το επιτρέπει. Ο Νοέλ Μαμέρ είναι όμως δήμαρχος στην Μπεγκλ, νότια του Μπορντό, ελεύθερος να πράξει κατά συνείδηση.
Δύο άνδρες παρουσιάζονται στο δημαρχείο. Σκέφτονταν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης, που ισχύει στη Γαλλία από το 1999, άκουσαν όμως όσα είπε ο Μαμέρ και ζητούν να τους παντρέψει. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες ο Οικολόγος δήμαρχος και βουλευτής θα δεχθεί περισσότερες από 4.000 υβριστικές επιστολές. Οι έντεκα ήταν από έναν γιατρό, στην τελευταία είχε ζωγραφίσει ένα κρεματόριο. Δημοσιογράφοι κατηγορούσαν τον Μαμέρ ότι τα έκανε όλα για τη δημοσιότητα. Φίλοι, διανοούμενοι του έγραψαν πράγματα που δεν περίμενε ποτέ. Πέραν των Πρασίνων, ένιωθε απόλυτα απομονωμένος, τον μόνο που θυμάται να τον στηρίζει μεταξύ των Σοσιαλιστών ήταν ο Ντομινίκ Στρος-Καν.
Παραμονή του γάμου, στις 4 Ιουνίου του 2004, ο Μαμέρ κοιμήθηκε στο γραφείο του, γνώριζε πως την επομένη δεν θα μπορούσε να μπει στο δημαρχείο. Το ζευγάρι είχε περάσει τη νύχτα σε μυστική τοποθεσία. Μπήκαν στο δημαρχείο από την πίσω πόρτα, ενώ μπροστά ήταν συγκεντρωμένοι 300 δημοσιογράφοι και διάφοροι τύποι που φώναζαν «οι π… σε στρατόπεδα συγκέντρωσης». Μια ώρα μετά τον γάμο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει πως η Γαλλία απειλούνταν με αποσταθεροποίηση. Ο Μαμέρ παύτηκε για έναν μήνα. Εναν χρόνο μετά, το Εφετείο ακύρωσε τον γάμο του ομοφυλόφιλου ζευγαριού.
Από τότε πέρασαν οκτώ χρόνια. Στη διάρκειά τους δέκα άλλες χώρες νομιμοποίησαν τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ο Νοέλ Μαμέρ ήταν παρών χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όταν ψηφίστηκε σε τελική ανάγνωση το νομοσχέδιο «Γάμος για Ολους». Κρίμα που ο αείμνηστος δήμαρχος της Τήλου, ο Τάσος Αλιφέρης, δεν θα είναι στη Βουλή για να νιώσει εξίσου υπερήφανος όταν έρθει η ώρα (και) της Ελλάδας.  
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από