Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Λαγκάρντ στην εμπλοκή της σε δικαστική έρευνα που πραγματοποιείται στη Γαλλία. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, στα τέλη Μαΐου η επικεφαλής του ΔΝΤ θα ταξιδέψει στη Γαλλία για να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις των γαλλικών δικαστικών Αρχών, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να ξεκινήσει και επίσημη έρευνα εναντίον της για τυχόν εμπλοκή της στην υπόθεση. Η ίδια αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε παράτυπο όταν αποφάσισε να τερματίσει τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και τον Ταπί, συμφωνώντας να γίνει ο επίμαχος διακανονισμός. «Θα χαρώ πολύ τα ταξιδέψω στο Παρίσι (για την υπόθεση Ταπί), αλλά αυτό δεν θα μεταβάλει την προσοχή μου, την προσήλωσή μου και τον ενθουσιασμό μου για τη δουλειά που έχω να κάνω» είπε χθες η Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον. Η έρευνα έχει ξεκινήσει για να διαπιστωθεί εάν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ευνόησαν τη δεκαετία του ’90 τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί με στόχο να λάβει υψηλή αποζημίωση από αντιδικία του με κρατική τράπεζα (Credit Lyonnais). Ο Ταπί ήταν υποστηρικτής του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η Λαγκάρντ έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών.

Το ΔΝΤ βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα λόγω της συμμετοχής του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης –περιλαμβανομένου και αυτού της Ελλάδας. Οπως ανέφεραν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η κρίση στην ευρωζώνη έχει ισχυροποιήσει σημαντικά την επιρροή του Ταμείου με αποτέλεσμα η Κριστίν Λαγκάρντ να έχει σήμερα στα χέρια της δύναμη που συγκρίνεται μόνο με αυτήν αρχηγών κρατών. Μάλιστα, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η Λαγκάρντ το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να ζητά περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα, κάτι που «μπορεί να μεταμορφώσει τη (σχετική) συζήτηση που γίνεται σήμερα στην Ευρώπη». Η μεταστροφή αυτή μάλιστα αυξάνει τις πιέσεις προς τη Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος πολιτικών λιτότητας.

Σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», πάντως, το πρώην στέλεχος του Ταμείου Ουσμέν Μάντενγκ ζητά από το ΔΝΤ να εγκαταλείψει την τρόικα εάν θέλει να επιβιώσει επειδή, όπως υποστηρίζει, τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την Ευρώπη τον έχει το Βερολίνο.