Ο ι άνεργοι έφτασαν το 1,5 εκατ., οι ουρές για την εξυπηρέτηση πολιτών στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ παραμένουν τεράστιες, οι επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα κλείνουν η μία μετά την άλλη και η φτωχοποίηση της Ελλάδας προχωράει. Σωστά όλα αυτά.

Δυστυχώς –όπως έδειξε και η Κύπρος –εναλλακτικός δρόμος δεν υπάρχει: οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, π.χ. έξοδος από το ευρώ, θα ήταν ακόμη πιο επώδυνη για τους οικονομικά αδύνατους.

Ευτυχώς, όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας: για πρώτη φορά την τελευταία τριετία ο Μάρτιος είχε περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις, μέσα στον Απρίλιο αρχίζουν και πάλι τα έργα στους αυτοκινητόδρομους που θα φέρουν 25.000 θέσεις εργασίας, ο τουρισμός που φέρνει ζεστό χρήμα στη χώρα αναμένεται να είναι αυξημένος φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 15%, ενώ το Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις τους επόμενους μήνες τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στον ΟΠΑΠ.

Και δεν είναι μόνο αυτά: από τον Μάιο αρχίζουν να έρχονται στη χώρα τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ έως τα τέλη του χρόνου θα πέσουν στην αγορά τα 8 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος στις επιχειρήσεις.

Καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία αναμένει και η τελευταία έκθεση της Morgan Stanley, που δημοσιεύθηκε χθες. Προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014, θεωρεί ότι αν το ελληνικό πλοίο συνεχίσει σταθερά στη σημερινή πορεία του το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών θα γίνουν πραγματικότητα, οι ανησυχίες για Grexit θα διαλυθούν, το κενό στην ανταγωνιστικότητα θα κλείσει και η χώρα θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική για επενδύσεις ξένων σε ελληνικά ομόλογα.

Ολα αυτά δεν μπορεί να μην τα βλέπουν η τρόικα και η κυρία Μέρκελ. Που γνωρίζουν ότι στήριξη της Ελλάδας στην τελική ευθεία για να βγάλει το κεφάλι από το νερό θα είναι κέρδος για όλους.

Αντίθετα, υπερβολικές πιέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις στη χώρα δεν θα είναι μόνο καταστροφικές για την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ Βορρά – Νότου της Ευρώπης αλλά και ιδιαίτερα επιζήμιες πολιτικά για τη γερμανική κυβέρνηση παραμονές εκλογών.

Εξάλλου, παρά τα όσα «σούρνουμε» καθημερινά στη γερμανική πλευρά, το Βερολίνο έχει επενδύσει στην Ελλάδα την τελευταία τριετία πάνω από 350 δισ. ευρώ. Γιατί να θέλει να τα παίξει στα ζάρια;