Ετοιμο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έχει στα συρτάρια της η διοίκησή της. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η άρνηση της τρόικας να επιτρέψει την αναβολή για λίγες εβδομάδες της αύξησης κεφαλαίου του σχήματος που θα προκύψει μετά την εξαγορά της Eurobank, ώστε να προηγηθεί της έκδοσης των νέων μετοχών η νομική συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, σχετίζεται με την αντίθεση των δανειστών στην υλοποίηση του ντιλ. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν έχω πληροφορηθεί εγώ καμία αντίδραση», απάντησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με σενάρια αντιρρήσεων της τρόικας στη συγχώνευση με τη Eurobank. Στο περιθώριο συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι «όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού» και πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά.

Εθνική. Αξιωματούχοι της υπογραμμίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα που έχει υποβληθεί για πραγματοποίηση κοινής αύξησης κεφαλαίου στις αρχές του καλοκαιριού, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά, χωρίς κανέναν κίνδυνο για το ντιλ. Αυτό είναι εφικτό, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, με την υλοποίηση δύο παράλληλων αυξήσεων κεφαλαίου από την Εθνική και τη Eurobank,

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την ακύρωση της συνένωσης των δύο τραπεζών, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής της πορείας βελτίωσης του κλίματος των τελευταίων μηνών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.