Βασικό σύνθημα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 ήταν η επαναδιαπραγμάτευση (εντονότερα από την αντιπολίτευση, ηπιότερα από τη συμπολίτευση). Τότε όμως αρκετοί, συμπεριλαμβανομένου του υπογράφοντος, υποδεικνύαμε ως καλύτερο χρόνο για μία (σκληρή) επαναδιαπραγμάτευση το μέσο του 2013 ώστε να έχει εξελιχθεί το υπάρχον πρόγραμμα και να έχουν ενεργοποιηθεί οι αναδιαρθρωτικές επιδράσεις.

Στο διάστημα που πέρασε μέχρι σήμερα έγινε επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους που κατέληξε στην υιοθέτηση σημαντικών αναδιαρθρωτικών δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, ενώ παράλληλα αποκαταστάθηκε η εισροή των κεφαλαίων του προγράμματος. Συγχρόνως όμως ο κοινωνικός πόνος (ανεργία, φτώχεια) μεγαλώνει, διότι η αναδιαρθρωτική περίοδος έχει ακριβώς αυτό το σύμπτωμα.

Τρία νέα στοιχεία έχουν επιπλέον ανοίξει για την ελληνική οικονομία που δείχνουν ότι η προετοιμάζεται ένα πακέτο με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Επιμήκυνση των υποχρεώσεων του προγράμματος μέχρι το 2015-2016.

2. Εναν νέο γύρο εσωτερικής υποτίμησης.

3. Μια περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους κατά 25%.

Ολα αυτά μετά τις γερμανικές εκλογές. Και εμείς; Ποια είναι η θέση μας;

Ουσιαστικά ανοίγονται τρεις δρόμοι: ο ένας οδηγεί σε μια συμφωνία με τα παραπάνω τρία σημεία και ήδη υπάρχουν κάποιες δημόσιες δηλώσεις προς την κατεύθυνση αυτήν. Ο δεύτερος περιλαμβάνει μία άτακτη απόρριψη της σχέσης, του Μνημονίου κ.τ.λ. Τέλος, υπάρχει και ένας τρίτος που δε μπορεί παρά να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: α) Να αξιοποιήσουμε τους κόπους και τις θυσίες μας, επιτρέποντας τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης να εξελιχθεί και να προετοιμάσει την ανάπτυξη τονίζοντας ότι η χωρίς μέτρο εφαρμογή περιοριστικών μέτρων με την επίκληση της καταστροφής και της λύτρωσης έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της. β) Να τηρηθούν οι υποχρεώσεις μας εφαρμόζοντας το πρόγραμμα (ιδιαίτερα στις αποκρατικοποιήσεις) το οποίο έχουμε υπογράψει εξαντλώντας περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικός ο τομέας των ακινήτων, όπου η φορολόγηση έχει αγγίξει την απόλυτή υπερβολή. γ) Καμία παράταση του προγράμματος, καμία νέα συμφωνία.

Ο Παναγιώτης Πετράκης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.