Καθώς η διεθνής εικόνα των Ελλήνων δεν είναι σήμερα κολακευτική, είναι ωραία εξαίρεση η διθυραμβική αναγνώριση ενός Ελληνα και μάλιστα πολιτικού. Το διεθνές ίδρυμα Δήμαρχοι Πόλεων (City Mayors), με αντικείμενο τις μεγαλουπόλεις του κόσμου, τα προβλήματα και τη διοίκησή τους, έχρισε τον Γιάννη Μπουτάρη Δήμαρχο του Μήνα για τον Οκτώβριο του 2012 και του αφιερώνει στην ομώνυμη ηλεκτρονική εφημερίδα μακρύ άρθρο.

– Αναφέρει με λεπτομέρειες τις προσπάθειές του να ξανακάνει τη Θεσσαλονίκη σημαντικό μεσογειακό λιμάνι και κέντρο της γύρω περιοχής. Γράφει ότι ο «πρώην πετυχημένος επιχειρηματίας» αγαπάει τη γενέτειρά του για, μεταξύ άλλων, τη μακριά και πλουσιότατη πολιτισμική της ιστορία. Παραθέτει λόγια του: «Στην οικονομική κατάσταση που είναι η χώρα έχουμε ανάγκη από λύσεις κερδοφόρες αλλά χαμηλού κόστους και τέτοιο πεδίο είναι ο τουρισμός» και μετά σχολιάζει τα σχέδια του Μπουτάρη να φέρει τουρίστες και επενδύσεις από την Τουρκία στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ, από όλες τις βαλκανικές χώρες στην πόλη-κέντρο του κοινού τους οθωμανικού παρελθόντος, από το Ισραήλ στην πόλη που κάποτε λεγόταν Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων.

– Παραθέτει άλλα λόγια του: «Η ποιότητα είναι στη μικρή κλίμακα. Πρέπει οι Ελληνες να επικεντρωθούμε στη μικρή παραγωγή με άριστη ποιότητα. Ομως δεν ξέρουμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας. Μπορούμε γι’ αυτό να μάθουμε από τους Ιταλούς». Και σχολιάζει τη σημασία που έχει να θέλει ο 70χρονος δήμαρχος, για να βρει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, να μάθει πετυχημένες ιδέες, όπως από το Βερολίνο για την καθαριότητα της πόλης, από την Κολωνία για τα απορρίμματα, από το Αμβούργο για τις θαλάσσιες αστικές συγκοινωνίες και ακόμη από τη Βαρκελώνη, την οποία θεωρεί πρότυπο για νέες μορφές διοίκησης μιας πόλης-λιμανιού στην εποχή μας.

– Τέλος, παραθέτει σχόλια γερμανικών εφημερίδων που τον ονομάζουν παράδειγμα πολιτικού και υπογραμμίζουν ότι να, που κερδίζει την εμπιστοσύνη και να, που κάνει βήματα μπρος όποιος έχει ανοιχτό μυαλό, ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σχέδια, παρά τον καταχρεωμένο από την προηγούμενη διοίκηση δήμο και παρά την οικονομική κρίση.