Από το 1937, όταν στέγασε τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, το κτίριο Rex υπήρξε θεατρικός πυρήνας της Αθήνας. Επιβίωσε μιας πυρκαγιάς αλλά παραδόθηκε πλέον στη φθορά του χρόνου.

Οι προβολείς της Σκηνής Μαρίκα Κοτοπούλη παραμένουν σβηστοί εδώ και δύο χρόνια. Μπάζα και εργαλεία, μαζί με την πινακίδα που γράφει εργοτάξιο, μαρτυρούν την αιτία: ανακαίνιση και αποκατάσταση των φθορών.

Τον Νοέμβριο η ιστορική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα υποδεχτεί το κοινό της παράστασης του σαιξπηρικού έργου «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Ο σκηνοθέτης έχει ήδη στήσει καρέκλες και ένα μεγάλο τραπέζι από τα σκηνικά για τις πρόβες της παράστασης με τους ηθοποιούς Γιάννη Βογιατζή, Νάντια Μουρούζη και Αγγελο Παπαδημητρίου.

Οι εργασίες αποκατάστασης, όπως λένε στα «ΝΕΑ» οι μηχανικοί Εκτορας Μπόλος και Βαγγέλης Ηλιόπουλος, έπρεπε να γίνουν το συντομότερο καθώς υπήρχε κίνδυνος το κτίριο να υποστεί μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό της βροχής, δίχως την απαραίτητη μόνωση στις ταράτσες, έβρισκε τον δρόμο για το εσωτερικό του κτιρίου και απειλούσε τον σκελετό του.

Ολα άρχισαν πριν από έναν μήνα. Κάπως καθυστερημένα καθώς το έργο με προϋπολογισμό 1.683.389,28 ευρώ έπρεπε πρώτα να πάρει τον δρόμο του για το ΕΣΠΑ. Η διεύθυνση του Εθνικού ήταν αισιόδοξη από πέρσι, υπολογίζοντας τη Σκηνή Κοτοπούλη στο ρεπερτόριο του 2012 – 2013. Κάποιες εργασίες υπολογίζεται ωστόσο πως δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τον Απρίλιο.

Εν αναμονή της δεύτερης φάσης του ΕΣΠΑ, κατά την οποία θα γίνει ανακαίνιση στη σκηνή και στον χώρο των θεατών, το Εθνικό Θέατρο προχώρησε στην επισκευή της περιστρεφόμενης σκηνής, προκειμένου να μην παραμείνει για πολύ ακόμη κλειστή.

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έως τον Νοέμβριο φαίνεται πως θα έχει λυθεί είναι η λειτουργία του κλιματισμού. Εως σήμερα δεν γινόταν ίση κατανομή κρύου – ζεστού αέρα (λόγω βλάβης), με αποτέλεσμα οι θεατές να παραπονιούνται κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Ακόμη, θα αντικατασταθούν οι ανελκυστήρες με πιο σύγχρονους.