Το πράσινο φως για (μονομερή) στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έδωσε χθες το τουρκικό Κοινοβούλιο, ενόσω το τουρκικό Πυροβολικό συνέχιζε να βάλλει σποραδικά εναντίον συριακών θέσεων κοντά στη μεθόριο ως αντίποινα για την οβίδα που εκτοξεύτηκε από τη Συρία και σκότωσε πέντε τούρκους αμάχους στο χωριό Ακτσάκαλε. Πληροφορίες μιλούσαν για νεκρούς και από τις τουρκικές ομοβροντίες. Ομως οι άνεμοι του πολέμου που δυνάμωσαν επικίνδυνα την Τετάρτη φάνηκε χθες να κοπάζουν –τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

Δεχόμενη την απαραίτητη ώθηση από τη Μόσχα, η Δαμασκός απολογήθηκε επισήμως μέσω του ΟΗΕ για το συμβάν και δεσμεύτηκε «να μην επαναληφθεί». «Η Τουρκία δεν θα ήθελε ποτέ να ξεκινήσει έναν πόλεμο στην περιοχή», δήλωσε κατόπιν αυτού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι όμως ένα κράτος ικανό να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα σύνορά του. Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας». Ο τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε αργά χθες αυτό που είχε πει νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Μπεσίρ Αταλάι: το πρωθυπουργικό διάταγμα που υπερψήφισε η τουρκική Βουλή είναι ένα καθαρά αποτρεπτικό μέτρο. «Οι πολιτικές, διπλωματικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν», επισήμανε ο Ιμπραήμ Καλίν, στενός σύμβουλος του Ερντογάν.

Η συριακή οβίδα που έπεσε σε σπίτι του χωριού Ακτσάκαλε, σκοτώνοντας μια γυναίκα, τις τρεις κόρες της και μία ακόμα συγγενή της, άφησε την Τουρκία χωρίς άλλη επιλογή, παρά να απαντήσει με κάποιον τρόπο. Την περασμένη άνοιξη, όταν σκοτώθηκαν από πυρά των συριακών δυνάμεων δύο σύροι πρόσφυγες σε τουρκικούς καταυλισμούς, είχε απειλήσει με αντίποινα αλλά δεν έκανε τίποτα. Το καλοκαίρι, όταν καταρρίφθηκε από συριακά πυρά ένα τουρκικό F-4, ανέπτυξε τεθωρακισμένα και Πυροβολικό στα σύνορα αλλά έμεινε εκεί. Αυτή τη φορά όμως σκοτώθηκαν τούρκοι πολίτες, στο Ακτσάκαλε παραλίγο να γίνει εξέγερση, η κυβέρνηση έπρεπε να αντιδράσει. «Αμεση απάντηση στη Συρία. Η Δαμασκός το παρατράβηξε», ήταν χθες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Γενί Σαφάκ». «Σοβαρή πρόκληση από τη Συρία», διακήρυττε η «Ζαμάν». Οι τούρκοι πολίτες φάνηκε να στηρίζουν αυτή την «άμεση απάντηση» –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στηρίζουν μια εμπλοκή της χώρας σε πολεμική σύρραξη με τη Συρία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Το «σαβάσα χαΐρ» («όχι στον πόλεμο») ήταν χθες το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο τουρκικό twitter. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με το ίδιο σύνθημα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αγκυρα. Ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «Χουριέτ» έδειξε πως έξι στους δέκα πολίτες διαφωνούν με το διάταγμα που επιτρέπει πιθανή στρατιωτική ανάπτυξη. «Με αυτό το διάταγμα μπορείτε να κάνετε και παγκόσμιο πόλεμο», επιτέθηκε στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, αναρωτώμενη αν οι υπουργοί και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα στείλουν τα παιδιά τους να πολεμήσουν. Οι περισσότεροι τούρκοι πολιτικοί αναλυτές, πάντως, συμφωνούσαν χθες πως εάν δεν υπάρξει νέα πρόκληση, πόλεμος δεν πρόκειται να γίνει. Ο Ερντογάν έχει αποκλείσει κατά το παρελθόν ρητά την ανάληψη δράσης χωρίς την αιγίδα του ΟΗΕ. Ρωσία και Κίνα μπλοκάρουν σταθερά στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα καταδικαστικά για τη Δαμασκό ψηφίσματα. Διεθνής κοινότητα και ΝΑΤΟ καταδίκασαν μεν σθεναρά τη συριακή πρόκληση, απηύθυναν όμως εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε περίπτωση δεν δείχνουν να έχουν διάθεση επέμβασης στο συριακό χάος. «Μη φοβάστε, πόλεμος δεν θα γίνει», σχολίασε ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Πριν τουλάχιστον από την 6η Νοεμβρίου και τις εκλογές στις ΗΠΑ, εκτίμησε, κανείς δεν θα κάνει τίποτα.