Τι είναι τα διεθνή φεστιβάλ; Κάτι μεταξύ τσίρκου, πασαρέλας και κρεβατιού king size. Ο προνομιακός χώρος για την προβολή των «προϊόντων» (ταινιών) και του star system.

Για παράδειγμα, ο ευτραφέστατος Ζεράρ Ντεπαρντιέ των 64 Μαΐων. Κατέφθασε στο Λίντο της Βενετίας για λογαριασμό της ταινίας «L’ homme qui rit» του σκηνοθέτη Ζαν Πιερ Αμερί από το μυθιστόρημα του Ουγκώ «Ο άνθρωπος που γελά». Ετσι βρήκε την ευκαιρία να πει δυο κουβέντες για το σχέδιό του να παίξει τον ρόλο του Ντομινίκ Στρος – Καν σε μια μελλοντική ταινία με παρτενέρ – στον ρόλο της γυναίκας του Στρος-Καν – την Ιζαμπέλ Αντζανί.

Πώς και ο Στρος – Καν ταινία; Μα φυσικά για τα έξι κρίσιμα λεπτά σ’ εκείνο το αμερικανικό ξενοδοχείο που έλαβε χώρα η βίαιη – κατά τη μαρτυρία της καμαριέρας – συνεύρεσή τους διά της πεολειξίας.

Σκάνδαλο λοιπόν. Και τι σκάνδαλο! Πουλάει τρελά. Τι είναι για εσάς ο Στρος-Καν; «Κάτι μεταξύ Ντε Σαντ και Νέρωνα», απαντάει ο Ντεπαρντιέ. Η διαφημιστική καμπάνια μιας ταινίας που ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά μόλις άρχισε από τη Βενετία! Οι Γάλλοι, αγαπητοί μου, ακολουθούν και αντιγράφουν το Χόλιγουντ. Σκάνδαλα πουλάνε οι Αμερικανοί; Σκάνδαλα και οι Γάλλοι. Με μια διαφορά. Οι Frogs (βατράχους αποκαλούν οι Αμερικανοί τους Γάλλους) λόγω ιδιοσυγκρασίας προσθέτουν λίγη σάλτσα κουλτούρας.

Σχεδόν παράλληλα μ’ αυτές τις δηλώσεις άρχισαν τα πρώτα σουλατσαρίσματα στο κόκκινο χαλί. Με πρώτη την Κέιτ Χάντσον και την ξώπλατη τουαλέτα του Βερσάτσε. Ακολουθούμενη από την ακόμα πιο τολμηρή Λετισιά Καστά. Με τολμηρή αμφίεση, δηλαδή με μια σιθρού τουαλέτα Ντόλτσε και Γκαμπάνα που έκανε τα αρσενικά πλήθη να επιδοθούν στο σπορ του οφθαλμόλουτρου. Η Λετισιά, λοιπόν, λόγω οφθαλμόλουτρου εκτόπισε από το κέντρο του κάδρου και τη Χάντσον αλλά και τη Ναόμι Γουότς που εμφανίστηκε παρέα με τον Λιβ Στράιβερ.

Ολα αυτά στη φετινή 69η Κινηματογραφική Μόστρα που άρχισε την Τετάρτη το βράδυ με εναρκτήρια ταινία «Ο διστακτικός φονταμενταλιστής» της Μίρα Νάιρ (εκ της Ινδίας), στην οποία πρωταγωνιστούν και η Κέιτ Χάντσον και ο Λιβ Στράιβερ. Μια ιστορία που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη μετά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Ομως το φεστιβάλ θα πάρει φωτιά το Σαββατοκύριακο. Οπου το Σάββατο με το «Master» του Πολ Τόμας Αντερσον ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και ο Χοακίν Φίνιξ θα συγκεντρώσουν πάνω τους τα φώτα των προβολέων. Και όπου την Κυριακή ο Μπεν Αφλεκ, η τσίτσιδη (στην ταινία) Ρέιτσελ ΜακΑνταμς και ο Χαβιέ Μπαρδέμ, το τρίο της ταινίας του Τέρενς Μάλικ «To the wonder», θα «σκουπίσουν» κάθε ίχνος δημοσιότητας.

Μέχρι τότε οι χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το σουλατσάρισμα των εξής σταρ που θα εμφανιστούν σήμερα: Ο Ντένις Κουέιντ ως πρωταγωνιστής μιας ιστορίας με τίτλο «At any price» (Με κάθε τίμημα). Ακόμα ο μαχητικός Σπάικ Λι με το δικό του ντοκιμαντέρ «Bad 25». Και πάνω απ’ όλους αυτούς ένας πληρωμένος δολοφόνος. Αλλά και το πλούσιο καστ της ταινίας «Τhe Iceman»: Μάικλ Σάνον, Γουινόνα Ράιντερ, Ρέι Λιότα και Τζέιμς Φράνκο.