ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ των πυρηνικών ανταγωνισμών κάποιος είχε πει: «Δεν ξέρω πώς θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, ο τέταρτος πάντως θα γίνει με πέτρες και ξύλα». Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα στην κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αντέξουν οι υπουργοί τις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Το σίγουρο είναι ότι εκεί που θα δυσκολευτούν είναι στη φάμπρικα με τους νόμους που… αλλάζουν νόμους, προτού καν εφαρμοστούν – ή ενδεχομένως για να μην εφαρμοστούν.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στον νόμο της Αννας Διαμαντοπούλου τα πράγματα είναι ήδη ζόρικα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και καλά, η ίδια δεν είναι βουλευτής και δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο από το να φωνάζει. Τι θα γίνει όμως αν, όπως λέγεται, αναλάβει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να κάνει αυτό που δεν μπορεί η Αννα μέσα στο Κοινοβούλιο; Χθες το βράδυ συνεργάτες του μελετούσαν τις αλλαγές και στο γραφείο του συνέρρεαν ήδη σημειώματα με επιχειρήματα που θα συμπεριληφθούν σε ενδεχόμενη πολιτική παρέμβασή του στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που ο πρώην πρωθυπουργός εναντιωθεί ευθέως στην αλλαγή του νόμου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο. Προφανώς αυτό θα επιχειρήσει ούτως ή άλλως να κάνει σήμερα το πρωί, συγκαλώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην οποία πάντως ο Γ. Παπανδρέου δεν θα παραστεί. Αλλωστε μέχρι χθες συνέχιζε τις διακοπές του στην Πάτμο. Το βράδυ του Σαββάτου εθεάθη να δειπνεί στη Χώρα με την σύζυγό του Αντα και δημοσιογραφική παρέα. Παρεμπιπτόντως είχε την ευκαιρία να πιει κι ένα ποτό με έναν παλιό γνωστό του – τον ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο που βρίσκεται επίσης στο νησί.

ΑΛΛΑ από ό,τι φαίνεται, η φασαρία με τις πρώιμες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε νόμους της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν θα σταματήσει εδώ. Σειρά έχει ο Νόμος 4055/11 για την αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης που πέρασε πέρυσι ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εν μέσω αντιδράσεων από δικαστές και δικηγόρους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης μεταθέτει κατά έναν χρόνο την εφαρμογή βασικών διατάξεων του νόμου. Οταν το πληροφορήθηκε ο Μιλτιάδης σκέφθηκε να βγει στα κεραμίδια αλλά κρατήθηκε και ως πρώτη αντίδραση θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ελπίζοντας ότι θα σταματήσει τις υπουργικές παραχωρήσεις στις συντεχνίες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, όσοι είχαν θητεύσει στις κυβερνήσεις Παπανδρέου θα αναγκαστούν να καταφύγουν στον Εμμανουήλ Ροΐδη, ο οποίος είχε προτείνει την ψήφιση ενός νόμου που να καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή των νόμων.

«Πολ, σε καθιστώ υπεύθυνο!»

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία ατμόσφαιρα η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους τροϊκανούς την περασμένη εβδομάδα. Ως γνωστόν, ο Βαγγέλης Βενιζέλος αν του κολλήσει κάτι, όπως εν προκειμένω η ανάγκη της επιμήκυνσης, μπορεί να επιστρατεύσει κάθε είδους επιχείρημα. Ωστόσο – πολύπειρος πια στην επικοινωνία με την τρόικα – βρίσκει το κουράγιο και αστειεύεται μαζί τους. Ακόμη και με τον Πολ Τόμσεν, με τον οποίο τον συνδέει εκείνη η πολύ ωραία ανάμνηση του Σεπτεμβρίου του 2011, όταν ο Δανός αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών τσαντισμένος και δεν έλεγε να γυρίσει πίσω.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ συνάντηση έγινε φυσικά με άλλους όρους και σε άλλο χώρο. Είπαν τι είχαν να πουν και την ώρα του αποχαιρετισμού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γυρίζει στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ και του λέει:

«Πολ, η κόρη μου άρχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον, σε καθιστώ υπεύθυνο»…

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ του ΔΝΤ ξεκαρδίστηκε στα γέλια και ο Βαγγέλης συνέχισε:

«Εν τω μεταξύ κοίτα να δεις μικρός που είναι ο κόσμος: μία από τις εργασίες της είναι να αναλύσει ένα παλαιό σύγγραμμα που αναφέρεται στην υποθετική χρεοκοπία μιας υποθετικής χώρας…».

ΤΑ ΓΕΛΙΑ ακούστηκαν μέχρι το πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους, όταν κάποιος από τους συνεργάτες του Βενιζέλου σχολίασε:

«Πρόεδρε, δεν της λες να μας τη στείλει να την κάνουμε εμείς που έχουμε πείρα;».

Η σιωπή του Φώτη

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ οι τροϊκανοί «κυνηγούν» τον Φώτη Κουβέλη για συνάντηση, αλλά… δεν τους κάθεται. Από το γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ δεν τους λένε ότι δεν θέλει να τους δεχθεί. Απλώς δεν τους δίνουν καμία απάντηση.

Περαστικά

ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ επέμβαση υπεβλήθη χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο Γιώργος Κατσιφάρας. Οι θυρωροί της επικράτειας και όχι μόνο του εύχονται φυσικά «καλή ανάρρωση».