Η μια φωτογραφία δείχνει τη Μέριλιν με πουκαμισάκι και τζιν καθώς φρεσκάρει με κραγιόν τα διάσημα χείλη της. Στην άλλη ενώ κλείνει πονηρά το μάτι, σκεπασμένη με λευκό σεντόνι. Και σε ακόμα μία είναι αγκαλιά με τον Μάρλον Μπράντο.

Ενας θησαυρός από 4.000 φωτογραφίες – πολλές εκ των οποίων ανέκδοτες – με την απόλυτη ντίβα του Χόλιγουντ σε πρώτο πλάνο κρυβόταν για χρόνια σε κάποια ντουλάπια της πολωνικής πρωτεύουσας. Για καλή τύχη όλων, βγήκαν επιτέλους στην επιφάνεια και θα αποτελέσουν το υλικό μιας εντυπωσιακής έκθεσης στις όχθες του Βιστούλα, η οποία θα διαρκέσει έναν μήνα. Στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν.

Η έκθεση αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία και να προσελκύσει επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο γιατί, παρότι κυκλοφορούν άπειρες φωτογραφίες αυτής της μυθικής προσωπικότητας με τη σύντομη αλλά επίσης μυθική ζωή, είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα έκαναν ένα ταξίδι για να δουν άλλο ένα ενσταντανέ που δεν έχει μέχρι σήμερα κυκλοφορήσει στον Τύπο, στη βιβλιογραφία ή στο Διαδίκτυο.

Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες, η θεά επιστρέφει περισσότερο ζωντανή και όμορφη από ποτέ. Φέρουν την υπογραφή του Μίλτον Γκριν, κλασικού φωτογράφου των αστέρων του Χόλιγουντ της εποχής εκείνης και αδελφικού της φίλου. Δεν είναι τυχαίο που η σταρ, τον χειμώνα 1954-55, ζήτησε καταφύγιο στο σπίτι της οικογένειας του Γκριν, για να ηρεμήσει και να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μετά το διαζύγιό της από τον θρύλο του μπέιζμπολ Τζο ΝτιΜάτζιο. Ισως γιατί ένιωθε ασφαλής σε εκείνο το οικογενειακό περιβάλλον που τόσο της έλειπε.