Δεν αποτελεί μυστικό ότι η χημεία τους δεν είναι καλή… Οχι μόνο επειδή ο Βαγγέλης Βενιζέλος «άδειασε» τον Γιάννη Στουρνάρα πριν προλάβει να κατέβει από το αεροπλάνο που τον έφερε στην Αθήνα μετά το πρώτο Eurogroup και Ecofin.

Ηδη πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου πληροφορούμαι ότι έχουν διαμειφθεί στον άξονα Βενιζέλου – Στουρνάρα γεγονότα που, να το πω ευγενικά, δεν έχουν βοηθήσει τη σχέση τους να φθάσει στο επόμενο επίπεδο…. Ομως, το αίμα νερό δεν γίνεται. Εξού και το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών δείπνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Χρίστο Βερελή στο Χίλτον. Μαθαίνω ότι το δείπνο οργάνωσε ο Βερελής. Υποθέτω ότι το έκανε για να τους τα φτιάξει…

Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο έγινε. Μάρτυρες που βρίσκονταν στον χώρο περίμεναν να δουν τσακωμό και να ακούσουν φωνές. Αλλά εξεπλάγησαν. Αντί αυτών, άκουγαν ευχάριστες φωνές και γέλια. Ηταν δηλαδή μια ήρεμη συζήτηση που έκλεισε με χιούμορ. Συνεπώς, συμπεραίνω ότι οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποκαταστάθηκαν. Μέχρι νεωτέρας…

Εσπρέσο

Δεν ξέρω αν ο χθεσινός καφές που ήπιαν οι τροϊκανοί με τον Γιάννη Στουρνάρα ήταν της παρηγοριάς. Αυτό που ξέρω είναι ότι πρόκειται για εσπρέσο και τον απόλαυσαν κατ’ ιδίαν, πριν αρχίσει η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Οσο οι τέσσερις έπιναν καφέ οι υπόλοιποι υπουργοί περίμεναν απ’ έξω. Τι διημείφθη μεταξύ τους άγνωστο. Αυτό που διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυς με μεγάλη παρατηρητικότητα είναι ότι όταν βγήκαν έξω οι τροϊκανοί χαμογελούσαν. Δεν θέλω να πιστέψω ότι χαίρονται με το μαρτύριο που περνάμε.

Μετακινήσεις

Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο χθες στο ΥΠΕΞ για να αποφασιστούν οι μετακινήσεις πρέσβεων σε σημαντικά πόστα: στην Ουάσιγκτον, στην Αγκυρα και στο Λονδίνο.

Θυμίζω ότι στην Ουάσιγκτον έληξε η θητεία του πρεσβευτή Βασίλη Κασκαρέλη, ο οποίος επιστρέφει για να αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ. Τη θέση του παίρνει ο πρέσβης Χρήστος Παναγόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Παναγόπουλος έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Ταφτς και έχει θητεύσει, μεταξύ άλλων, στη Λευκωσία, την Αγκυρα, το Βελιγράδι και τη Βοστώνη.

Θέση πρεσβευτή στο Λονδίνο αναλαμβάνει ο πρέσβης Κώστας Μπίκας, μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ, ο οποίος έχει διατελέσει και διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Κάρολου Παπούλια. Στην Αγκυρα, πόστο που έχει χηρέψει από τον περασμένο Μάιο και εκπροσωπείται από επιτετραμμένο, πηγαίνει ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, με μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά (ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υπηρεσίας και Ασφάλειας στη ΜΕΑ Βρυξελλών).

Σαματάς

Ορίστηκε χθες το προεδρείο της διαρκούς μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Πρόεδρος θα είναι ο Αν. Νεράντζης (ΝΔ), πρώτος αντιπρόεδρος ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και δεύτερος αντιπρόεδρος ο Απ. Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ). Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε φασαρία και έστειλε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο, αφού ισχυρίζεται ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται και τους δύο αντιπροέδρους. Το σκεπτικό είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται…

Βουλευτικά

Από τις 6 μέχρι τις 21 Αυγούστου θα κλείσει η Βουλή. Ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια. Το πρώτο, για τις αλλαγές στον νόμο Διαμαντοπούλου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Θα περάσει από την αρμόδια Επιτροπή τη Δευτέρα και την Τρίτη μπαίνει στην Ολομέλεια. Το δεύτερο αφορά τις περικοπές στους μισθούς βουλευτών, υπουργών, υφυπουργών που ανάρτησε χθες προς διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.