Oπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, «ο κ.Γκρούεφσκι εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στην περίπτωση που ενδεχομένως η Ελλάδα δύναται για συνομιλίες και για λήψη απόφασης».

«Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν το πράξει αυτό» αναφέρεται στην ανακοίνωση «ο κ.Γκρούεφσκι τόνισε την ανάγκη να αρθεί η παρεμπόδιση των διαδικασιών (ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ) διά του σεβασμού της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ)  και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αναφερόμενος στην ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, «υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, όμοια από όλους και χωρίς διακρίσεις, και έκανε έκκληση για συνεπή αξιολόγηση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εκ μέρους των κρατών - μελών του ΟΗΕ».

Τόνισε ότι «ο μη σεβασμός της ετυμηγορίας του ΔΔΧ αποτελεί μη σεβασμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι ιδρυτές του Δικαστηρίου και κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ να καταβάλει προσπάθειες για την υπεράσπιση της αξιοπιστίας του Δικαστηρίου και, συνεπώς, των Ηνωμένων Εθνών».

«Παρά την ύπαρξη διαφόρων ιδεών, όπως για παράδειγμα υποβολή αιτήματος για χρήση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον ΟΗΕ ή για έναρξη νέας διαδικασίας ενώπιον του ΔΔΧ, καθώς και για χρήση άλλων μηχανισμών του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι τόνισε ότι έως στιγμής εστιάζει σε δράσεις για την κατά το συντομότερο δυνατό εξεύρεση λύσης, σε αυτή την επί δεκαετίες εκκρεμότητα, υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο, ωστόσο, είναι απαραίτητη η βούληση και η αποφασιστικότητα και της Ελλάδας, που προς το παρόν λείπουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε, επίσης, ετοιμότητα «για απευθείας συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα με συναδέλφους από την Ελλάδα προς όφελος της προώθησης του διαλόγου, της οικοδόμησης θετικής ατμόσφαιρας και της συζήτησης διάφορων πρωτοβουλιών που θα ήταν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».

Ο κ. Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση με τον Μπαν Γκι-μουν αναφέρθηκε και στη δημοσιοποιηθείσα από το 2009, έκθεση για την Ελλάδα της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ, και απηύθυνε έκκληση «να εξετασθούν οι συστάσεις και οι δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

«Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, κυρίως εκπαιδευτικών και πολιτιστικών, καθώς και υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, με την επιστροφή των περιουσιών τους, τη δυνατότητα να έχουν διπλή υπηκοότητα και της ελεύθερης μετακίνησής τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προηγουμένως, ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά την ομιλία του στη Βουλή της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί «επιτακτική ανάγκη».

«Είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω, να διευκολύνω την επίλυση αυτού του ζητήματος. Μπορείτε να υπολογίζετε στον ΟΗΕ και, ταυτόχρονα, ενθαρρύνω τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του κράτους, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να είναι ενωμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση του ζητήματος» πρόσθεσε ο Μπαν Γκι-μουν.

Υπενθύμισε ότι στην επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ συνοδεύεται από τον προσωπικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος από τα Σκόπια αναχωρεί για την Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες επ' αυτού του ζητήματος.

Ο Μπαν Γκι-μουν διαπίστωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο και είναι προσηλωμένη στην υπέρβαση όλων των ζητημάτων, ώστε τα πράγματα να οδεύσουν προς τα εμπρός και παρέπεμψε στο 1991, «όταν η Γιουγκοσλαβία ήταν στα πρόθυρα της εσωτερικής σύγκρουσης και η ΠΓΔΜ προέτρεξε και εμπέδωσε παράδειγμα ειρηνικής χάραξης συνόρων».

ΥΠΕΞ: Ο Γκρούεφσκι δεν αξιοποίησε τη συνάντηση ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα

«Κακός οδηγός η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχολιάζοντας το ανακοινωθέν του Γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, η Ελλάδα έχει αποδείξει επανειλημμένα και εμπράκτως την ετοιμότητά της για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπογραμμίζει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι ο κ. Γκρούεφσκι υποδέχθηκε το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης με προσβλητικές επιθέσεις και αθεμελίωτες κατηγορίες. 

«Από την πλευρά μας δεν μπαίνουμε στη λογική της τεχνητής όξυνσης, που προσπαθεί να προκαλέσει ο κ. Γκρούεφσκι για εσωτερικούς λόγους. Λέμε το αυτονόητο: ότι για την επίτευξη λύσης, η κυβέρνηση της Ελλάδας αναζητά έναν αξιόπιστο και ειλικρινή συνομιλητή. Αυτό θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη η πλευρά των Σκοπίων» υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας. 

Αντίθετα, υποστήριξε, η συνεχιζόμενη, κουραστικά επαναλαμβανόμενη, προπαγανδιστική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση, που καταγράφεται στο ανακοινωθέν του Γραφείου του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δείχνει ότι ο κ. Γκρούεφσκι, δεν αξιοποίησε τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υπάρξει πρόοδος. 

 «Το αντίθετο, επιχείρησε να την εκμεταλλευθεί. Για άλλη μια φορά επιδόθηκε στην καλλιέργεια της γνωστής προπαγάνδας περί αδυναμίας ή απροθυμίας της ελληνικής πλευράς. Αυτό είναι ψευδές και η συνεχής αδιαλλαξία του κ. Γκρούεφσκι καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του το επιβεβαιώνει», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας. 

Αναφερόμενος δε στα άλλα θέματα που θυμήθηκε ο κ. Γκρούεφσκι, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σχολίασε «έχω μόνο να πω ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζουν οι φαντασιώσεις» και κατέληξε λέγοντας: «Ευτυχώς που ο συνετός γειτονικός λαός τον ακούει όλο και λιγότερο».

Στη Θεσσαλονίκη ο Νίμιτς

Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει στις 9 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από