Τρεις γυναίκες, η καθηγήτρια Αστροφυσικής Ελένη Χατζηχρήστου, η βραβευμένη φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή και η εικαστικός, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ Ελένη Πολυχρονάτου «πιάνουν με το βλέμμα τους στιγμές ζωής». Και προσκαλούν το κοινό να «δει» μαζί τους κρυμμένα χαμόγελα, λαλίστατες κινήσεις, αγγίγματα, σχήματα, χρώματα, εκρήξεις αστεριών και νεφελώματα. Αρκεί κανείς να ταξιδέψει ώς τη Ρόδο – αν δεν είναι κάτοικος εκεί – για τις «Εικόνες του Κόσμου – Ψευδαισθήσεις του Σύμπαντος», ένα καλλιτεχνικό γεγονός με «πολυ-προβολές», διαλέξεις και εκθέσεις που ανοίγει συζητήσεις κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.

Οι τρεις γυναίκες θέτουν το ερώτημα «Είναι ό,τι βλέπουμε αληθινό ή μήπως όλα αυτά που βλέπουμε είναι ψευδαισθήσεις που σκαρώνει το μυαλό για να ερμηνεύσει ένα χαοτικό Σύμπαν;» στην έκθεση που οργανώνεται από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου.

Και εξηγούν το σκεπτικό που ερέθισε τη δημιουργικότητά τους: «Η τέχνη όπως και η επιστήμη αφορούν τη σύνδεσή μας με το Σύμπαν. Κατανοώντας ότι το φως που μελετούν οι επιστήμονες είναι το ίδιο με το φως που εμπνέει τους καλλιτέχνες, αφήνουμε τη γνώση και τη φαντασία μας να συγκλίνουν». Εργα και σκέψεις στο «φως του Σύμπαντος».

«Τα μηνύματα», αναφέρει η Μάρω Κουρή που γυρίζει τον πλανήτη με τον φακό της – με πολλά ταξίδια στο ενεργητικό της, από την Κίνα ώς τη Νέα Ζηλανδία -, «έχουν να κάνουν με αυτή την ανάγκη επαφής που υπάρχει στον κόσμο».

«Ο κόσμος πολύ συχνά μας πλησιάζει, ρωτάει, ζητά να μάθει ιστορίες πίσω από φωτογραφίες, πώς π.χ. τα καταφέρνει μια γυναίκα που θα γεννήσει μόνη μέσα στη ζούγκλα ή πώς «κερδίζεις» την ικανοποίηση και τη χαρά τού να ακολουθείς την έμπνευσή σου και το κάλεσμα της τέχνης σου χωρίς χρήματα, με θυσίες πολλές, με την έξαψη της στιγμής».

Φαντασμαγορικά ουράνια σώματα, άστρα, νεφελώματα και άλλα συμπαντικά και ανθρώπινα στα «Αδυτα του Σύμπαντος» είναι στο πρόγραμμα της Ελένης Χατζηχρήστου: έκθεση, ομιλίες, προβολές αλλά και βραδινή αστρο-παρατήρηση με τηλεσκόπια.

Γυναίκες στον αγώνα, στη δουλειά, στον έρωτα, εικόνες από συναρπαστικά ταξίδια είκοσι χρόνων – και όχι μόνο – το θέμα στον «Θηλυκό Κόσμο» της Μάρως Κουρή. Εκθεση, προβολές και ομιλίες για το κοινό.

Ζωγραφικά έργα, «μια προσπάθεια σύνδεσης του λόγου και της εικόνας» ανάμεσα σε άλλα καθώς και ομιλίες με θέμα «Εξερευνώντας το φυσικό και περιβάλλον», «Το σύμπαν των καλλιτεχνών» περιλαμβάνονται στους «Τόπους Συνείδησης/Ημερολόγια» της Ελένης Πολυχρονάτου.

Σημαντικό επίσης το διαδραστικό μέρος της «συνάντησης», ένα εκπαιδευτικό βιβλίο με διαδραστικές κατευθύνσεις ανάγνωσης της έκθεσης, που επεκτείνεται έτσι πέρα από τον χώρο και ενεργοποιεί τον θεατή όλων των ηλικιών.

«Το άτομο άλλωστε, ως μέρος του υπέροχου συνόλου, ενισχύει το επικοινωνιακό μήνυμα της τέχνης: για να πετύχει ο διάλογος όχι μόνο ανάμεσα στο δημιούργημα και τον θεατή αλλά και ανάμεσα στη τέχνη, την επιστήμη, τη δημοσιογραφία της εικόνας και το άτομο», σημειώνουν οι τρεις δημιουργοί.