Μια δισέλιδη συνέντευξη του Πέτρου Μάρκαρη δημοσιεύτηκε (7/7) στην «Eλ Παΐς», τη μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα, για την ελληνική περίπτωση στο πλαίσιο της ΕΕ με γενικό τίτλο «Τέκνα της τραγωδίας». Αφορμή της οι ελληνικές εκλογές και αιχμή της η ανάγκη για μεγαλύτερη παρέμβαση της κουλτούρας στην αντιμετώπιση της κρίσης και για αναβίωση των πολιτισμικών αξιών στην Ευρώπη.
Λίγες ημέρες αργότερα ο Πέτρος Μάρκαρης περιόδευε στην Ιταλία για να παραλάβει στο Φρετζένε ένα διεθνές βραβείο ως ο κατεξοχήν συγγραφέας που συλλαμβάνει το στίγμα της εποχής του. Και κατέληξε στο Φεστιβάλ του Μιλάνου, όπου παραπέμποντας, όπως πάντα, στην πολιτική κατάσταση, θύμισε στο κοινό αυτό που είχε πει ο Σωκράτης: «Οτι ο δρόμος για την αλήθεια περνάει από την αβεβαιότητα».
Τα τελευταία δύο χρόνια ο 75χρονος συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης είναι η πλέον περιζήτητη ελληνική φωνή στα ισχυρότερα διεθνή ΜΜΕ, ο πιο δημοφιλής και πιο συστηματικός από τους μη ειδικούς σχολιαστές της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στον καθημερινό βίο των ανθρώπων.
«Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αίτημα στην Ευρώπη» εξήγησε στα «ΝΕΑ», «να ακουστούν οι απόψεις των ανθρώπων της σκέψης και του πολιτισμού, επειδή ακριβώς αυτοί αξιολογούν τα πράγματα με τρόπο διαφορετικό από τους οικονομολόγους και τους πολιτικούς. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να επιτύχει η πίεση ενάντια στους αδιέξοδους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ ή το ΔΝΤ αντιμετωπίζουν την κρίση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από