Η «ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος, παρά το δυσμενές κλίμα, είναι αξιέπαινη», σημειώνει το Ταμείο, εκτιμώντας πως η επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων είναι εφικτή παρά το αυξημένο ρίσκο -και καλώντας τη Λισαβόνα να προωθήσει τις αλλαγές στα εργασιακά.

Την εκταμίευση του μεριδίου του, ύψους 1,48 δισ. ευρώ, στην επόμενη δόση του προγράμματος στήριξης στη Λισαβόνα ενέκρινε το ΔΝΤ, μετά την αξιολόγηση της πορείας του πορτογαλικού μνημονίου. Η «ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος, παρά το δυσμενές κλίμα, είναι αξιέπαινη», σημειώνει το Ταμείο, εκτιμώντας πως η επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων είναι εφικτή παρά το αυξημένο ρίσκο -και καλώντας τη Λισαβόνα να προωθήσει τις αλλαγές στα εργασιακά.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δέσμευση σε ισχυρές πολιτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις για την καλλιέργεια βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά μέσω μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων, να ενισχυθεί η δυναμική του χρέους και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές» τονίζει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο εκτιμά πως ο στόχος για έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ φέτος είναι ρεαλιστικός, επισημαίνοντας ωστόσο τον κίνδυνο από την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα.

Ο περυσινός στόχος για έλλειμμα 5,9% είχε επιτευχθεί. Το πορτογαλικό μνημόνιο προβλέπει επιστροφή στις αγορές το 2013, αν και στις αρχές του χρόνου (ενώ βρισκόταν στα σκαριά το δεύτερο ελληνικό πακέτο) είχαν ξεκινήσει οι εικασίες για συνέχιση της στήριξης και στη Λισαβόνα.