Κειτη richards

Life

Μτφ. Γιάννης Νένες

(Το Ροδακιό)

«Ποτέ δεν την έχω πέσει σε κορίτσι σε όλη μου τη ζωή. Απλά δεν ξέρω πώς να το κάνω. Το ένστικτό μου λέει να το αφήνω πάντα στη γυναίκα.», εξομολογείται ο Κιθ Ρίτσαρντς στην αυτοβιογραφία του «Life» που κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά. Ο κιθαρίστας των Rolling Stones μιλάει για όλα. Για το πώς ξεκίνησε το συγκρότημα, για τις σχέσεις του με τον Μικ Τζάγκερ που μαζί δεν έκαναν και χώρια δεν μπορούσαν, για τις γυναίκες της ζωής του, για τα ναρκωτικά και τις συλλήψεις, για τη μουσική και τη μεγάλη του αγάπη, τα μπλουζ, για το πώς γράφτηκαν τα θρυλικά τους τραγούδια. Sex, drugs και rock ‘n’ roll σε πρώτο πρόσωπο.

Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος

Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις

(Πατάκης)

Ο γνωστός στιχουργός και δημοσιογράφος Οδυσσέας Ιωάννου «ζωγραφίζει» το πορτρέτο του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου που στηρίχθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες: προσωπική ζωή, ελληνικό τραγούδι, κλασική μουσική και πολιτική δραστηριοποίηση. Ο χειμαρρώδης λόγος του Μικρούτσικου παρουσιάζεται με την πρωτότυπη δομή των ημερολογίων – ηχογραφήσεων αλλά και με ορισμένα μεγάλης έκτασης προσωπικά ημερολόγια του ίδιου του συγγραφέα. Ενα βιβλίο – στόρι με άξονα τα γεγονότα της ζωής του συνθέτη και το τραγούδι και με ανεκδοτολογικά στοιχεία από τον νεότερο πολιτισμό μας.

Τάσος Φαληρέας

Χαριστική βολή

(Ιστός)

Ο Τάσος Φαληρέας τυπικά ήταν μουσικός παραγωγός με μεγάλη θητεία. Ουσιαστικά ήταν ένας φωτισμένος και οξυδερκής άνθρωπος που εκόμισε καινά δαιμόνια σε μουσική και ιδέες στην Αθήνα των 70s και 80s. Αθόρυβος εμψυχωτής εμπνευσμένων πραγμάτων στην ελληνική δισκογραφία αφού θήτευσε απ’ τις κορυφαίες θέσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες της εποχής του, όπως οι Lyra, Columbia, CBS, EMI υπήρξε και συνεργάτης του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού «Πάλι» καθώς και του περιοδικού «Ντέφι» που συνέβαλλε στην απενοχοποίηση του λαϊκού και του δημοτικού τραγουδιού. Ο τόμος με τα κείμενά του – λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά – επαναφέρει στην ατζέντα την επιρροή και τις διαπιστώσεις του που σήμερα επαληθεύονται με σατανικό τρόπο.