«Γράψε λάθος» Το είδαμε στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών και τρίβαμε τα μάτια μας. Το ισραηλινό «Footnote», μια ανηλεής κοινωνική κωμωδία και υπογείως καυστική, απλή και συνάμα ευφυής στη σύλληψή της, αξίζει να ιδωθεί πρώτα πρώτα από τους σεναριογράφους μας: σε επίπεδο πλοκής είναι σκέτο σεμινάριο. Προσέξτε: πατέρας και γιος απολαμβάνουν δυο καλές θέσεις ως πανεπιστημιακοί καθηγητές, με αντικείμενό τους τη μελέτη του εβραϊκού Ταλμούδ.

Ο γιος, νεωτεριστής, λάτρης της περιπέτειας και θαρραλέος· ο πατέρας πεισματάρης, συντηρητικός, κολλημένος. Ενα τηλεφώνημα στο σπίτι: ο πατέρας μαθαίνει ότι πρόκειται να λάβει το πιο μεγάλο βραβείο των πανεπιστημιακών κύκλων. Λίγο μετά, ένα δεύτερο τηλεφώνημα: ο γιος μαθαίνει πως το βραβείο προοριζόταν γι’ αυτόν και ότι πρέπει να αποκαλύψει το λάθος στον πατέρα του.

Το πώς αντιδρούν οι δύο ήρωες σε σχέση με το αντικείμενό τους έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη ματιά τους στη ζωή – και επί αυτών των θέσεων, ο σκηνοθέτης Γιόζεφ Σεντάρ παίζει… κρυφτό, εκμεταλλευόμενος όλες τις δυνατότητες του θέματός του, καταθέτοντάς μας στο φινάλε μια καυστική και πικρή μελέτη πάνω στην ανθρώπινη φύση. Πρόκειται για μια ταινία που πρέπει να δείτε. Βαθμοί: 8