Η επέκταση σε νέες αγορές και η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του κόστους αποτελούν τα τρία πεδία δράσης που η διοίκηση της εταιρείας Συστήματα Sunlight έχει δρομολογήσει, ώστε μέχρι τα τέλη του 2014 ο τζίρος της βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή συσσωρευτών (μπαταριών) να διαμορφωθεί στα 150 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να προσεγγίσουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει πλασαριστεί στην πρώτη πεντάδα των διεθνών «παικτών» που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση και διάθεση ενέργειας με εφαρμογές στη βιομηχανία, την άμυνα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενέργεια από τα προϊόντα της παίρνει το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ιταλικά και γερμανικά υποβρύχια, ακόμη και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Με επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία οκτώ χρόνια στο εργοστάσιο στην Ξάνθη, η εταιρεία ακολουθώντας στρατηγική εξωστρέφειας έχει κατορθώσει να λανσάρει ένα αμιγώς ελληνικό brand, να έχει επιχειρηματική παρουσία σε 9 χώρες και οι εξαγωγές της το 2011 να αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού τζίρου.

Πρόσφατα κέρδισε τρεις διαγωνισμούς σε Μαλαισία, Βραζιλία και Σιγκαπούρη και παράλληλα εξασφάλισε συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη εταιρεία περονοφόρων μηχανημάτων για την αποκλειστική τροφοδοσία μπαταριών, που αναμένεται να τις προσδώσει επιπλέον τζίρο 15 εκατ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια.

Το 2011 οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 115 εκατ. ευρώ και τα ebitda έφτασαν τα 7,3 εκατ. ευρώ (+35%). Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κ. Λαύκα, το 2012 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα προσεγγίσουν τα 120 εκατ. ευρώ και τα ebitda τα 10 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θα προέλθει από την αύξηση του όγκου παραγωγής, παρά το γεγονός ότι η τιμή του μολύβδου έχει υποχωρήσει σοβαρά σε σχέση με το 2011. Η εταιρεία είχε καθαρές ζημιές 2 εκατ. ευρώ το 2011 λόγω των υψηλών αποσβέσεων.

Το 1991 ο επιχειρηματίας Π. Γερμανός εξαγόρασε αντί 300 εκατ. δραχμών τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στο Νέο Ολβιο της Ξάνθης. Η εταιρεία μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Ο κ. Γερμανός ήξερε από μπαταρίες και θεώρησε σκόπιμο να κάνει τότε το μεγάλο βήμα ώστε να εισέλθει στην παραγωγή συσσωρευτών. Ξεκίνησε με 28 εργαζόμενους και σήμερα ο όμιλος της Sunlight απασχολεί πάνω από 400 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πλέον η Sunlight δεν παράγει «μικρές» μπαταρίες καθώς έχει αναλάβει παγκοσμίως διανομέας της Toshiba και έχει κλείσει τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής.