ΜΕΓΑΛΗ υπόθεση η εμπειρία. Αναφέρομαι στον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος όχι μόνο τα έχει δει όλα (ειδικά στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του), αλλά έχει σαρώσει και όλα τα παράσημα…

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΝΩ με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον βούλγαρο ομόλογό του, στον οποίο ο Παπούλιας απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Πηγή μου που έχει εντρυφήσει στα μυστικά της εθιμοτυπίας και του πρωτοκόλλου μού λέει μάλιστα ότι το προαναφερθέν είναι το πιο «χάι» παράσημο. Σημειώνω ότι τα άλλα δύο είναι της Τιμής και του Φοίνικος.

Ο ΡΟΣΕΝ Πλεβνελίεφ όμως δεν ανταπέδωσε παρασημοφορώντας τον έλληνα Πρόεδρο. Αυτό επειδή οι Βούλγαροι έχουν ήδη απονείμει στον Παπούλια το ανώτερο μετάλλιο του κράτους, οπότε τι να του δώσουν…

Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ, προσηνής και επικοινωνιακός, έκανε καλή εντύπωση. Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, είπαν ότι θέλουν έως το τέλος του χρόνου να πραγματοποιηθεί Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών. Επίσης, μαθαίνω ότι μίλησαν για το Σκοπιανό. Δεν είμαστε μόνο εμείς έξαλλοι με την εθνικιστική ρητορεία του Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΜΕΝΩ στον Πλεβνελίεφ, ο οποίος συναντήθηκε στη Βουλή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Είστε ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής, τον οποίο συναντώ», είπε στον Μεϊμαράκη ο νεοεκλεγείς βούλγαρος Πρόεδρος. «Κι εσείς είστε ο πρώτος πρόεδρος ξένης χώρας που συναντώ ως πρόεδρος της Βουλής», απάντησε ο Βαγγέλης.

Δίπλα στον Σαμαρά

ΑΛΛΑΓΕΣ στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Φεύγει ο πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου και αργότερα του Λουκά Παπαδήμου. Στη θέση του έρχεται ο πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος. Εχει διατελέσει πρεσβευτής στην Αγκυρα και στην Ουάσιγκτον, Α’ πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ (έως το 2009), ενώ έως προχθές ήταν διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας. Θυμίζω ότι είχε συγκρουστεί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ επί των ημερών της Ντόρας Μπακογιάννη. Τότε είχε διαφωνήσει με τη γραμμή της Αθήνας απέναντι στην προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη εναντίον της Ελλάδας.