Τώρα που επανασχεδιάζεται η οικονομική πολιτική και σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους κοινωνικούς εταίρους θα τεθεί και πάλι το ζήτημα των αλλαγών των εργασιακών σχέσεων, είναι μοναδική ίσως ευκαιρία για την κυβέρνηση να συμφωνήσει στα μέτρα που θα δώσουν ένα τέλος στο πιο νοσηρό φαινόμενο της εποχής μας, τη μαύρη εργασία.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η ηγεσία του οποίου καλείται να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις, είναι αποκαλυπτικά:

– Ενας στους τρεις εργαζομένους στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι ανασφάλιστος.

– Σε 7.474 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονταν 20.772 άτομα, εντοπίσθηκαν 7.549 ανασφάλιστοι, από τους οποίους 5.956 ήταν έλληνες και 2.813 αλλοδαποί.

Για όλους είναι πλέον σαφές ότι αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποφέρουν, τα έσοδα του κράτους θα φθίνουν και ο «ιός της μαύρης εργασίας» θα εξαπλώνεται στην οικονομία, ακόμη και στις επιχειρήσεις που έχουν δείξει απόλυτη συνέπεια με τις αυξημένες υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Ευτυχώς η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει καλά ότι όποιος απασχολεί ανασφάλιστους έλληνες ή ξένους εργαζομένους (μετανάστες), ταυτόχρονα φοροδιαφεύγει. Και πως αν δεν κλείσει αυτή η πληγή, καμιά αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αξιοπρεπούς εργασίας για όλους.

Μία είναι η λύση, όσο σκληρή και αν ακούγεται. Οποια επιχείρηση συλληφθεί να απασχολεί ανασφάλιστο εργαζόμενο, να κλείνει οριστικά.

Και ας μην ανησυχούν κάποιοι για την οικονομία: το έργο του κάθε εστιατορίου, κομμωτηρίου, βιοτεχνίας, συνεργείου αυτοκινήτων ή βενζινάδικου που θα κλείσει γι’ αυτόν τον λόγο θα μεταφερθεί στο διπλανό κατάστημα. Αυτό που απειλείται σήμερα με λουκέτο, καταβάλλοντας τις αυξημένες υποχρεώσεις του.