Οι εκλογές έγιναν και το κυνήγι για τα έσοδα αρχίζει και πάλι. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται για την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2009 και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΓΓΠΣ Χάρη Θεοχάρη, το περασμένο Σαββατοκύριακο το σύστημα TAXIS προχώρησε σε επεξεργασία δηλώσεων Ε9 και στοιχείων ακινήτων που διόρθωσαν χιλιάδες φορολογούμενοι την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η εκκαθάριση όλων των εκκαθαριστικών δηλώσεων προκειμένου το Δημόσιο να εισπράξει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, σήμερα ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων αν και το υπουργείο έδωσε παράταση έως τις 31 Μαΐου για τη φορολογική υποχρέωση ΑΕ, ΕΠΕ κ.τ.λ., ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους.

Ωστόσο, αύριο Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα αρχίσει το σύστημα TAXISnet να υποδέχεται τις φορολογικές δηλώσεις 8.500.000 φορολογουμένων. Από φέτος είναι υποχρεωτική η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά εφόσον το εισόδημα των φορολογουμένων (εξαιρούνται οι συνταξιούχοι) υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Υποχρεωτική είναι επίσης η ηλεκτρονική υποβολή για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως ετήσιου εισοδήματος. Επίσης, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει στα «ΝΕΑ» πως τις επόμενες ημέρες θα σταλούν οι φάκελοι με τα έντυπα Ε1 στους πολίτες που δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Σημειώνεται ότι τελευταία προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει οριστεί η 15η Ιουνίου, ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ και επαγγελματικής ιδιότητας.

Οι επιστροφές ΦΠΑ. Οσον αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών με πρόσφατη απόφασή του κάνει ένα βήμα πίσω από τη νέα απλούστευση της διαδικασίας που έχει το ίδιο θεσπίσει για την ταχύτερη επιστροφή του φόρου στις επιχειρήσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά σε κατεπείγουσα εγκύκλιο ότι για την υλοποίηση της απόφασης αυτής απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και έκδοση νέας υπουργικής απόφασης. Μέχρις ότου εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση ισχύουν και θα εφαρμόζονται παλαιότερες αποφάσεις, που ουσιαστικά οδηγούν σε πρόσθετη ταλαιπωρία τους επαγγελματίες.

Τα ακίνητα. Τα εκκαθαριστικά των ακινήτων θα αρχίσουν να αποστέλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς καθώς θα γίνει εκκαθάριση 1.000.000 δηλώσεων ΕΤΑΚ 2009 και θα σταλούν σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρωθούν συνολικά 50 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ). Στη συνέχεια θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογουμένους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2011, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα σταλούν συνολικά 600.000 σημειώματα σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.