Δέκα άξονες δράσεων για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης προτείνουν οι εκπρόσωποι των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των επτά μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων παρουσίασαν χθες μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και την Boston Consulting Group και προτείνει συγκεκριμένη δέσμη δέκα δράσεων, την εφαρμογή των οποίων θεωρούν απαραίτητη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επτά διμερή επιμελητήρια εκπροσωπούν σημαντικές εταιρείες με ισχυρή παρουσία στην οικονομία της χώρας. Πρόκειται για το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Βρετανικό, το Ελληνο-Γερμανικό, το Ελληνο-Γαλλικό, το Ελληνο-Ιταλικό, το Ελληνο-Σουηδικό και τον Ελληνο-Ολλανδικό Σύνδεσμο για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία.

Μεταξύ των δράσεων που προτείνονται είναι η σύσταση κέντρου διακυβέρνησης για τον κεντρικό συντονισμό του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, η εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων που λαμβάνονται, η δημιουργία λειτουργικής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, η εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης Αρχής για την πάταξη της διαφθοράς και η απλοποίηση των διαδικασιών για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Ο Γ. Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου επισήμανε πως πρόκειται για «δράσεις με έντονη κοινωνική απόδοση καθόσον βοηθούν στη μείωση της ανεργίας μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προοπτικών για τους νέους μας». Ο πρόεδρος του Ελληνο-Βρετανικού Επιμελητηρίου Χ. Οικονομόπουλος τόνισε ότι «απαιτούνται η άμεση διόρθωση και ο εκσυγχρονισμός του αναποτελεσματικού συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης. Η συστημική αυτή διόρθωση προϋποθέτει άμεση, ταχεία και αποτελεσματική συνταγματική αναθεωρητική διαδικασία, με αξιοποίηση της μοναδικής αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας μέσα σε ένα δημοκρατικό σύστημα, το δημοψήφισμα».

Ο Χρ. Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Επιμελητηρίου, επισήμανε πως «μέχρι στιγμής και σε σχέση με το Δημόσιο, οι κυβερνήσεις σχεδόν μόνο νομοθετούν χωρίς να ασκούν καθημερινή διοίκηση στις διάφορες υπηρεσίες».

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου Μιχ. Μαΐλλης υποστήριξε πως «οι δέκα δράσεις που ζητάμε σήμερα, απελευθερώνουν την οικονομία και δημιουργούν με βεβαιότητα τις κατάλληλες και στέρεες συνθήκες για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων και επανεκκίνησης». Ο Ι. Τσαμίχας, πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, συμπλήρωσε πως «σε περιόδους ύφεσης και σε περιόδους ανάπτυξης είναι αναγκαία η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η εφαρμογή σταθερού φορολογικού συστήματος».

Από την πλευρά του ο Γρ. Σκλήκας, μέλος της διοίκησης του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου, επισήμανε πως «βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή για τη χώρα, τους ανθρώπους που εργάζονται στις εταιρείες μας, τις οικογένειές μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι πρωτόγνωρα για την Ευρώπη. Αλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετώπισαν τα ίδια. Σε όλες ανεξαιρέτως χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να περάσουν από το στάδιο συνειδητοποίησης στις μεταρρυθμίσεις και την αποτελεσματικότητα. Ελπίζουμε στην Ελλάδα να μπορέσουμε να «κόψουμε δρόμο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου Κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε την Ελλάδα σαν μια επιχείρηση με μετόχους όλους τους έλληνες πολίτες».