H αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους ώστε να αποφευχθεί μια κατακόρυφη μείωση των μισθών έχει ήδη αρχίσει.

Η προθεσμία για την υπογραφή των νέων συμβάσεων λήγει στις 14 Μαΐου. Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις καθώς καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μετά τη ψήφιση του τελευταίου νόμου, τον Φεβρουάριο, που έδινε τρίμηνη προθεσμία για την υπογραφή τους. Πάντως, τις τελευταίες μέρες υπάρχει κινητικότητα σε μεγάλους κλάδους, με τους εργοδότες να ζητούν μειώσεις μισθών.

Ηδη σε συνάντηση με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη διατήρηση των μισθών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες υπογραφής συλλογικής σύμβασης, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος κάλεσαν τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων την Τετάρτη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποδέχτηκε την πρόταση.

ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΜΑΪΟΥ. Σημειώνεται πως σε όσους κλάδους έχουν λήξει οι συμβάσεις, αν δεν υπογραφούν νέες μέχρι τις 14 Μαΐου, διατηρείται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα (ωρίμασης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν μία μείωση της τάξης του 15%-20% από την απώλεια των υπολοίπων επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι μόνο το τελευταίο δίμηνο η υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων εργασίας έχει επιφέρει μείωση μισθών 20%. Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το διάστημα αυτό έχουν υπογραφεί 58 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν μειώσεις 15%-35%. Ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι περίπου 18.000 εργαζόμενοι έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις με περικοπές 20%-38%.

Ενδεικτικό του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας είναι πως σχεδόν ένας στους τέσσερις μισθωτούς έχει ατομική σύμβαση. Την ίδια στιγμή, σε 15.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που μέσα σε ένα δίμηνο αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική ή την εκ περιτροπής απασχόληση. Ενας στους δύο μερικώς απασχολουμένους δουλεύει μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μισθό του.