Σαράντα χρόνια κλείνουν σε δύο μήνες από την ημέρα (17 Ιουνίου του 1972) που δύο «υδραυλικοί» του Λευκού Οίκου μαζί με μια χούφτα λωποδύτες μπουκάρανε στο αρχηγείο του κόμματος των Δημοκρατικών, εντεταλμένοι να βάλουν στο χέρι έγγραφα που να ενοχοποιούν τους πολιτικούς αντιπάλους του Ρίτσαρντ «Ντικ» Νίξον.

Μια ιστορία που έφερε στη μεγάλη οθόνη το golden boy του Χόλιγουντ, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ του 1976. Παίζοντας τον ρόλο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, ενός εκ των λαγωνικών της «Washington Post», που μαζί με τον Καρλ Μπέρνστιν (Ντάστιν Χόφμαν) ξεσκέπασαν το σκάνδαλο και έτσι δύο χρόνια αργότερα, στις 19 Αυγούστου του 1974, ανάγκασαν τον Νίξον να παραιτηθεί διασυρμένος, περιφρονημένος και τελειωμένος!

Και τώρα, ο ίδιος – ο 76χρονος πλέον Ρέντφορντ – επιστρέφει για να ξαναθέσει τα δάχτυλα και την κινηματογραφική κάμερα επί τον τύπον των ήλων, με ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζει σαράντα χρόνια μετά το σκάνδαλο.

Πίσω στη δεκαετία του ’70, ο θρίαμβος της αμερικανικής, φιλελεύθερης δημοσιογραφίας κατέληξε το 1976 σε ταινία υπό τον τίτλο «Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου». Με σκηνοθέτη τον επίσης φιλελεύθερο Αλαν Πάκουλα. Με τέσσερα Οσκαρ εκ των οποίων ένα για τον σεναριογράφο Ουίλιαμ Γκόλντμαν ο οποίος βασίστηκε στο ομότιτλο μπεστ σέλερ των δύο δημοσιογράφων της «Washington Post».

Και ένα ακόμα – δεύτερου ρόλου – για τον Τζέισον Ρόμπαρντς που στην ταινία υποδύεται τον σκληρό αλλά αδέκαστο αρχισυντάκτη Μπεν Μπράντλι. Μια δημοσιογραφάρα που από την πρώτη στιγμή πίεζε τα δύο λαγωνικά να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους πριν η εφημερίδα τις τυπώσει. Πληροφορίες που τις αποσπούσαν από μια ανώνυμη πηγή με την κωδική ονομασία The Deep Throat («Το Bαθύ Λαρύγγι», αναφορά πλάγια στην ομώνυμη πορνοταινία με τη Λίντα Λάβλεϊς, για τη ζωή της οποία γυρίζονται φέτος δύο ταινίες).

Στη συνέχεια και με εφαλτήριο αυτήν την «ανώνυμη» αλλά καλά πληροφορημένη πηγή, εκείνοι τηλεφωνικώς επικοινωνούσαν με τα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που είχαν ενοχοποιηθεί από το «Βαθύ Λαρύγγι». Και πράγματι. Ο,τι τους έλεγε ήταν εντελώς αληθινό. Με απλά λόγια οι δύο ρεπόρτερ είχαν μεταβληθεί σε ντετέκτιβ μιας ιστορίας που ξεπερνούσε τα όρια της Αστυνομίας!

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτής της 40ής επετείου από το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ (από το όνομα του κτιριακού συμπλέγματος στην Ουάσιγκτον, όπου στεγαζόταν και το αρχηγείο των Δημοκρατικών και το ομώνυμο ξενοδοχείο, ο φύλακας του οποίου Φρανκ Γουίλς ενεργοποίησε τον συναγερμό όταν αντιλήφθηκε τους «διαρρήκτες») ο Ρέντφορντ επιστρέφει με το δικό του Ρόμπερτ-γκέιτ: ένα δίωρο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ στο οποίο φωτίζονται οι πτυχές αυτού του πρωτοφανούς σκανδάλου που συγκλόνισε τον κόσμο και έσπρωξε την κυρίαρχη αμερικανική πολιτική, επιβαρημένη από τον πόλεμο του Βιετνάμ, ακόμα πιο βαθιά. Κι όμως. Το σύστημα παρά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις και τον ανελέητο διασυρμό του κυβερνητικού προσωπικού, άντεξε και απορρόφησε τους κραδασμούς!