ΕΝΤΟΝΟ παρασκήνιο στις σχέσεις Ιπποκράτους και Μαξίμου την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγές με γνώση του θέματος επιβεβαιώνουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Λουκά Παπαδήμο την αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η λογική είναι ότι όσοι μετέχουν στην κυβέρνηση έχουν χαρτοφυλάκια ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τη στηρίζει. Και όχι ως αυτόνομοι παίκτες. Οπως αντιλαμβάνεστε εύκολα, ανατρέχοντας στην επικαιρότητα των περασμένων ημερών, το αίτημα δεν διεκπεραιώθηκε. Η Δευτέρα θα βρει μάλιστα τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημειωτέον ότι ο Χρυσοχοΐδης είναι από τους υπουργούς με τους οποίους έχει πολύ καλή σχέση εργασίας ο Παπαδήμος.

Τι εισηγούνται

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τον χειρισμό της περίπτωσης Χρυσοχοΐδη, ο Παπανδρέου έχει δεχθεί αντικρουόμενες εισηγήσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες του. Κάποιοι του ζητούν επίμονα να τον διαγράψει. Και κάποιοι επιμένουν ότι είναι λάθος. Η Ιπποκράτους διερεύνησε νομικά και τις συνέπειες μιας πιθανής διαγραφής του Μιχάλη ως προς την παραμονή του στην κυβέρνηση. Ο νομομαθής όμως που ρώτησαν τους εξήγησε ότι η διαγραφή Χρυσοχοΐδη δεν επιφέρει αυτόματα και έξοδο από την κυβέρνηση. Εξ ου και η κρούση προς Παπαδήμο. Αν ο Χρυσοχοΐδης διαγραφόταν και έμενε στην κυβέρνηση, θα ήταν πλήγμα για τον Παπανδρέου και, όπως έλεγε πρόσωπο που θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, «δώρο που ο Παπανδρέου δεν θα κάνει στον Μιχάλη». Ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης φαίνεται, πάντως, να αισθάνεται ασφαλής απέναντι στον Γιώργο. Κάτι που μάλλον έχει να κάνει με το παρελθόν του στις κυβερνήσεις της τελευταίας διετίας.

Ανοιξε μέτωπο

ΑΣΤΟΧΙΑ δήλωσης αποδίδουν στο Μαξίμου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στελέχη της Ιπποκράτους αναφορικά με όσα διέρρευσαν την Τρίτη το βράδυ για ομηρεία από «συντεχνίες». Υπάρχει μάλιστα προσωποποιημένη οργή και για τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα και για τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή ως εκφραστών μιας τάσης του Μαξίμου που «πάει να δημιουργήσει αυτόνομο σύστημα ρουφώντας το αίμα του ΠΑΣΟΚ». Το πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζεται μάλιστα «πατσαβούρι». Ραντεβού στη νέα δανειακή.