Ο Χρήστος Οικονόμου είναι μια σπάνια περίπτωση, διότι κατάφερε να εδραιωθεί στην καθαρόαιμη λογοτεχνία ενώ μπήκε από την πόρτα της μουσικής και διάλεξε ως επάγγελμα τη δημοσιογραφία.
Μεγαλωμένος στη Νίκαια και στις υποβαθμισμένες συνοικίες που περιγράφει, αγαπούσε τους Doors στην εφηβεία του. Οπότε, όπως μου διηγήθηκε, «άρχισα να ψάχνω τους στίχους των τραγουδιών τους, να διαβάζω για τον Μόρισον, να βλέπω ότι τον απασχολούσε ο Νίτσε ή οι άγγλοι ρομαντικοί κ.λπ. Είναι εκπληκτικό το πού μπορείς να οδηγηθείς διαβάζοντας. Το ταξίδι της τέχνης είναι υπέροχο επειδή ακριβώς μπορείς να μπεις σ' αυτό από τις πιο λεπτές χαραμάδες και μέσα από εκεί μπορείς να υπερβείς τα όρια της ζωής σου». Σήμερα ο Οικονόμου είναι πολιτικός ρεπόρτερ στο «Εθνος». Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1992. Ηταν 40άρης όταν εκδόθηκε το «Κάτι θα γίνει, θα δεις», το οποίο εντυπωσιάζει όχι μόνο με τη θεματική του αλλά και με το συγγραφικό ύφος του, που συγκινεί χωρίς να καταφεύγει ούτε στο μελό ούτε στην κοινωνική καταγγελία.
Ο Οικονόμου δεν πιστεύει πως ο συγγραφέας οφείλει να λειτουργεί ως δημόσιος διανοούμενος, υψώνοντας τη φωνή του για τα πάντα και διεκδικώντας ρόλο ηγήτορα.
«Δεν θεωρώ πως ο συγγραφέας κατέχει την εξ αποκαλύψεως αλήθεια», διευκρινίζει στο «Βιβλιοδρόμιο» χωρίς ίχνος σοβαροφάνειας. «Επειδή όμως είναι - και πρέπει να είναι - ένας προνομιακός δέκτης των μηνυμάτων της εποχής του, ευαίσθητος, με τις κεραίες τεντωμένες, θεωρώ πως ο ρόλος του είναι να γίνει και προνομιακός πομπός τους. Να μεταδίδει νέα μηνύματα μιλώντας για πράγματα είτε άγνωστα στους πολλούς είτε γνωστά, για τα οποία δεν συζητά κανείς». Από εκεί και πέρα θεωρεί δεδομένο ότι η λογοτεχνία ούτε είναι - ούτε πρέπει να είναι - μια υπόθεση ελιτίστικη, για λίγους ή για μυημένους. Το αναγνωστικό κοινό είναι ενδεχομένως περιορισμένο, ωστόσο, όπως λέει, «ακόμη και στις πλέον αντίξοες συνθήκες, όπως οι σημερινές στην Ελλάδα, ο συγγραφέας οφείλει να ανοίγει γέφυρες προς όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Κάθε βιβλίο δημιουργεί μια κοινότητα και το χρέος του συγγραφέα είναι να τη διευρύνει».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από