ΣΤΗ ΜΑΚΡΑ πολιτική καριέρα του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι χωρίς σημασία η περίοδος κατά την οποία ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ στις Βρυξέλλες. Επειτα από μία οκταετία εκτός Βουλής, ο Σαμαράς επανερχόταν στο πολιτικό παιχνίδι, έστω και εκτός συνόρων. Και ξαναζεσταινόταν. Στη φάση αυτή ο νυν πρόεδρος της ΝΔ δημιούργησε σιγά σιγά έναν νέο κύκλο συνομιλητών. Μεταξύ αυτών ο νυν πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Ηταν τότε αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής ΟΚΕ και πήγαινε συχνά στις Βρυξέλλες. Εξ ου και είχε βρεθεί συνεπιβάτης και συνομιλητής του Αντώνη στα αεροπλάνα. Ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σαμαράς είχε αρχίσει να ανοίγει τον βηματισμό του στα οικονομικά.

Τοποθετήσεις

ΟΛΑ ΑΥΤΑ έχουν τη σημασία τους. Ας πούμε, προτού ξεκινήσει η χθεσινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με τη ΝΔ, ο Σαμαράς ζήτησε από τον Παναγόπουλο να γίνει ένας πρώτος γύρος τοποθετήσεων μεταξύ τους και, αφού αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, να συζητήσουν οι εκατέρωθεν αντιπροσωπείες. Καθότι υπήρχε εμπιστοσύνη εκατέρωθεν, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ το δέχθηκε ασμένως κι έκανε με τη σειρά του χρήση του χρόνου που του έδωσε ο Αντώνης ώστε να δώσει πλήρη ενημέρωση για τα εργασιακά. Κάπως έτσι η συνάντηση ξεπέρασε την ώρα.

Πολλαπλασιασμός

Η ΓΣΕΕ πήρε, βεβαίως, από τη ΝΔ αυτό που ήθελε: ότι δεν θα δώσει στήριξη στο να παρέμβει η κυβέρνηση Παπαδήμου με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στα εργασιακά. Ο Σαμαράς επανέλαβε επίσης τη θέση του για μη κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Και επεξήγησε την αντίρρησή του λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα βαθύνει την ύφεση. Παίρνοντας ως βάση έναν μισθό 1.300 ευρώ, διπλασιάζοντάς τον και πολλαπλασιάζοντάς τον επί τους περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι η κατάργηση 13ου και 14ου θα τραβήξει από την αγορά κοντά 9 δισ., μεγαλώνοντας την ύφεση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ακόμη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ο Παναγόπουλος είπε ότι η ΓΣΕΕ διαπραγματεύεται μόνο τον κατώτατο μισθό στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – «άρα τι μας φορτώνει η κυβέρνηση τα εργασιακά ως πακέτο;». Ο Σαμαράς τού έδωσε δίκιο. Αμφότεροι συμφώνησαν ότι και ο κατώτατος μισθός είναι αδιαπραγμάτευτος.

Συνάντηση

ΚΑΝΟΝΙΚΑ και επίσημα στο μεταξύ, θα γίνει αυτήν την εβδομάδα η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Τη ματαίωσε, ως γνωστόν, την προηγούμενη φορά ο ακτιβισμός του ΠΑΜΕ. Παρ’ όλα αυτά στη ΓΣΕΕ έχουν αποφασίσει ότι η συνάντηση θα γίνει και πάλι στο κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ ως είθισται. Ο Γιάννης Παναγόπουλος αρνείται να πάει σε ειδικό χώρο ή στον ΣΕΒ ή στη Βουλή όπως προτείνουν διάφοροι. Οπως πάντα οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους. Και ό,τι γίνει, έγινε.

Το ταξίδι

ΜΙΑ ΚΑΙ αναφέρθηκα στη Συγγρού να κλείσω με ένα ακόμη παραλειπόμενο από την προετοιμασία του ταξιδιού του Αντώνη Σαμαρά στη Ρωσία. Τους απασχόλησε μήπως δεν πρέπει να πάει στη Μόσχα πριν βρεθεί στην Ουάσιγκτον. Αλλά συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν – όπως και το καλοκαίρι με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον – έχει ήδη γίνει, άρα εκρίθη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.