ΜΟΝΗ, χωρίς αστυνομικό ή άλλη συνοδεία, έφυγε από την Αθήνα το Σάββατο το απόγευμα η Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας είχε ολοκληρωθεί. Και η Ντόρα μπήκε στο αεροπλάνο για να πάει στο Ηράκλειο προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο του πατέρα του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ το βράδυ, η Μπακογιάννη βγήκε με τον κρητικό επιχειρηματία Μιλτιάδη Καράντη και τη σύζυγό του. Ο Καράντης είναι μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Πέρασαν πεζή από κεντρικό πεζόδρομο του Ηρακλείου με πολλά μπαράκια. Στο σημείο αυτό πρέπει και να έγιναν αντιληπτοί, κάτι που έχει σημασία για όσα συνέβησαν αργότερα. Ο προορισμός τους ήταν το κεντρικό εστιατόριο «Λούκουλος». Κάθησαν δίπλα στη βιτρίνα για φαγητό. Το εστιατόριο ήταν γεμάτο, καθώς εκείνο το βράδυ φιλοξενούσε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου της πόλης.

ΑΥΤΑ ΓΥΡΩ στις δέκα το βράδυ. Πολύ σύντομα εμφανίστηκαν απέξω καμιά εικοσαριά κουκουλοφόροι με λοστούς. Πέταξαν πέτρες και σιδερένια τραπέζια στην τζαμαρία του εστιατορίου που – ευτυχώς – ήταν από χοντρό τζάμι και δεν θρυμματίστηκε ώστε να έχουμε θύματα. Μετά μπήκαν μέσα φωνάζοντας συνθήματα που σόκαραν τους παρευρισκομένους – μερικά προσέβαλαν βάναυσα τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη. Η Ντόρα δέχθηκε εκτός από φραστική επίθεση και γιαούρτια ενώ το συμβάν βιντεοσκοπήθηκε, σύμφωνα με την τυπολογία τέτοιων περιστατικών, ώστε να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ, η Μπακογιάννη παρέμεινε ατάραχη – έμεινε, άλλωστε, και μετά στον «Λούκουλο» για να συνεχίσει τη βραδιά της. Ολα αυτά ενώ η Ντόρα ήταν αφύλακτη και οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περί τα σαράντα πέντε λεπτά να καταφθάσουν στο εστιατόριο. Συνεργάτες της πρώην υπουργού Εξωτερικών ερμηνεύουν το επεισόδιο ως «παρακρατική πρακτική γνωστών αναρχοφασιστικών ομάδων» ενώ θυμίζουν την παρέμβαση που είχε κάνει η Μπακογιάννη την Παρασκευή στη Βουλή, ζητώντας να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στο Κέντρο της Αθήνας καθώς παρεμποδίζουν τη λειτουργία της πόλης και των καταστημάτων.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σκληρή η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάνει λόγο για «επιθέσεις αλητείας, χουλιγκανικού τύπου τις οποίες έχει εκθρέψει η ανοχή των αριστερών κομμάτων και όχι μόνον» και καταλήγει ότι «η βία και η ανομία στη χώρα παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις».