«Ο Λόγος του Προφήτη μας: Μια μέρα η Κωνσταντινούπολη οπωσδήποτε θα κατακτηθεί. Ο στρατηγός που θα την κατακτήσει θα είναι ένας ωραίος στρατηγός και ο στρατός του ένας ωραίος στρατός…».

«Αλωση 1453». Το τρέιλερ της τουρκικής υπερπαραγωγής δίνει μια πρώτη γεύση και ήδη από την πρώτη ημέρα προβολής του προκάλεσε αντιδράσεις. «Τουρκική προπαγάνδα», ήταν τα πρώτα σχόλια από την Ελλάδα, κυρίως από χρήστες του Ιντερνετ που έχουν πρόσβαση στο τρέιλερ (είχε 1.670.000 χτυπήματα μέσα σε 24 μόλις ώρες από τότε που βγήκε στο Διαδίκτυο).

Αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν και στην Τουρκία. Ο πρώτος που το σχολίασε ήταν ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» Αχμέτ Χακάν, ο οποίος έγραψε ότι μόλις είδε σε πρώτο πλάνο τον Λόγο του Προφήτη ότι η Κωνσταντινούπολη θα κατακτηθεί είπε «α, καλά». Σύμφωνα με τον Χακάν, την ταινία θα τη δουν στο σινεμά από τους πλέον ακραίους υποστηρικτές της «εθνικής άποψης» της Τουρκίας έως τους Νεοοθωμανούς της βάσης του κυβερνώντος κόμματος.

Κάποιοι κατηγόρησαν τον αρθρογράφο ότι σχολίασε την ταινία προτού ακόμη τη δει. «Δεν ξέρω αν οι παραγωγοί της ταινίας το έλαβαν αυτό υπόψη, αλλά ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα της εποχής. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα δει οπωσδήποτε αυτή την ταινία. Οπως και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου», εκτιμά ο τούρκος δημοσιογράφος.

Σε μια σκηνή χιλιάδες στρατιώτες τραβούν ένα πλοίο από την ξηρά για να μπει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αχμέτ Χακάν σχολιάζει ότι πρώτη φορά είδε τέτοια σκηνή στον κινηματογράφο. «Φαίνεται ότι, όταν δεν λυπάσαι τα χρήματα, γίνεται και αυτό».

Αναζητήσαμε τον σκηνοθέτη Φαρούκ Ακσόι για να του θέσουμε ερωτήματα σε σχέση με τις αντιδράσεις. Η απάντηση από την εταιρεία παραγωγής Aksoy Film ήταν ότι δεν θα δοθεί καμία συνέντευξη ούτε σε τούρκο ούτε σε ξένο δημοσιογράφο.

Θεωρείται πάντως η πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία του τουρκικού κινηματογράφου. Η ταινία στοίχισε 17 εκατ. δολάρια (κυρίως εξαιτίας των χιλιάδων κομπάρσων) και για το τρέιλερ που διαρκεί τρία λεπτά ξοδεύτηκαν 600.000 δολάρια.

«Εγώ δεν μοιάζω με τους προηγούμενους σουλτάνους, εγώ είμαι ο σουλτάνος Μωάμεθ. Γνωρίζω ότι θα περάσουμε αυτά τα τείχη. Προτού γονατίσουμε τον εχθρό δεν θα μαρτυρήσουμε» λέει ο Μωάμεθ ο Πορθητής (Ντεβρίμ Εβίν) στον στρατό του στην ταινία «Αλωση 1453».

Οι στρατιώτες του απαντούν εν χορώ «Allahuehber, ο Θεός είναι μεγάλος». Στο τέλος του τρέιλερ ακούγεται πάλι η φωνή του Μωάμεθ του Πορθητή: «Ή εγώ θα κατακτήσω την Πόλη ή η Πόλη εμένα».

Η ταινία – τα γυρίσματα της οποίας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2009 – ξεκινά με το σχέδιο του Μωάμεθ Β’ να κατακτήσει την Πόλη, με αναφορές στην παιδική του ηλικία και στον τρόπο που εκπαιδεύτηκε. Αποφεύγει όμως να παρουσιάσει λεηλασίες ή σφαγές αμάχων, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στον έρωτα του Ουλούμπατλι Χασάν (τον ενσαρκώνει ο Ιμπραήμ Τσελικόλ), του θεωρούμενου πλέον μάρτυρα οθωμανού στρατιώτη που ανέβηκε πρώτος στα τείχη, με την Ερά (Ντιλέκ Σερμπέστ), κόρη του ούγγρου χύτη κανονιών Ουρβανού, την οποία ερωτεύεται και ο γενουάτης υπερασπιστής της Πόλης Ιωάννης Ιουστινιάνης. Στο τρίλεπτο τρέιλερ βλέπουμε τον Πάπα Νικόλαο Ε’ της Ρώμης να λέει: «Δεν θα αφήσουμε την Κωνσταντινούπολη στα χέρια των άθρησκων»· ενώ ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος λέει στα τουρκικά: «Οι άθρησκοι Τούρκοι νομίζουν ότι θα περάσουν τα τείχη μας, αλλά εμείς θα τους πνίξουμε μέσα στο ίδιο τους το αίμα».

Η ταινία θα προβληθεί σε 850 κινηματογράφους σε όλον τον κόσμο, όπως σε Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία, Ρωσία, Αυστρία και Ουζμπεκιστάν, από 2 Φεβρουαρίου – κατά το imdb.com -, καθώς και στο Αζερμπαϊτζάν και στην κατεχόμενη Κύπρο. Για διανομή της στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τίποτε.