Ολοένα περισσότερο γίνεται εμφανές ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη είναι υπαρκτός. Η επιστροφή στη δραχμή δεν συνιστά πλέον πολιτική μυθοπλασία, αλλά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τις καταστρεπτικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου τις έχουν επισημάνει αρκετοί. Αξιοσημείωτη ήταν η δραματική προειδοποίηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας τον Μάρτιο.

Ως εκ τούτου, πρώτη εθνική προτεραιότητα για τη χώρα είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας και η αποτροπή της περιθωριοποίησής της. Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο οι πολιτικές δυνάμεις, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων οφείλουν να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα και καθαρότητα. Οφείλουν να αντιληφθούν ότι περιθώρια ελιγμών ή μετακύλισης αποφάσεων σε βάθος χρόνου δεν υπάρχουν.

Σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε αποφάσεις σκληρές και επώδυνες, με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Η χώρα έχει βρεθεί σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Ή θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, χωρίς αναβλητικότητες, υστερόγραφα και ενστάσεις, ή σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βιώσει το χάος.

Εξάλλου, η κυβέρνηση Παπαδήμου συγκροτήθηκε γιατί τα κόμματα που τη στηρίζουν συνειδητοποίησαν – έστω και αργά – ότι η συστράτευση δυνάμεων είναι όρος εθνικής επιβίωσης και προϋπόθεση ανάκαμψης και ανάτασης της οικονομίας. Στην πραγματικότητα, δεν καλείται να διαχειριστεί μόνο τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και το PSI. Στην ουσία, πρέπει να τρέξει όλες εκείνες τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει πίσω της η προηγούμενη διακυβέρνηση, οι οποίες συνδέονται ευθέως με όλες τις δανειακές μας συμβάσεις, με τα μνημόνια, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η ανικανότητα, η ανεπάρκεια, η αναποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης Παπανδρέου είχαν αποτέλεσμα καίρια ζητήματα, όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να μην προχωρήσουν.

Δυστυχώς, η διακυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ότι καμία δημοσιονομική εξυγίανση δεν γίνεται να προχωρήσει αν στηριχθεί στη φοροεπιδρομή και στα χαράτσια. Η δημοσιονομική εξυγίανση επιτυγχάνεται πρωτίστως με τη μείωση των εξόδων, με τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, με την κατάργηση δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων που δεν προσφέρουν τίποτα στο κοινωνικό σύνολο, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με την τόνωση της ζήτησης, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κτλ.

Γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στον αναγκαίο αναπροσανατολισμό της οικονομικής στρατηγικής, εγκαταλείποντας τον καταστροφικό δρόμο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικές της εισοδηματικής αφαίμαξης, της πρόσθετης φορολόγησης, του πλήρους εξοβελισμού των κοινωνικών υπηρεσιών δεν πρόκειται να αποδώσουν. Είναι αδιέξοδες και έχουν σοβαρές συνέπειες στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις όποιες δυνατότητες ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν μειωθούν δραστικά οι κρατικές δαπάνες, αν δεν προχωρήσουμε σε τολμηρές τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, αν δεν χτυπήσουμε την πραγματική ρίζα των δημοσιονομικών προβλημάτων, αν δεν αλλάξουμε εκ βάθρων το παραγωγικό μοντέλο που ακολουθήσαμε τα τελευταία 40 χρόνια.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολίτες, προκειμένου να αναστρέψουμε την καθοδική πορεία. Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση οφείλουν να τη στηρίξουν χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς αναστολές. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η αποτυχία της συνεπάγεται αποτυχία και για τις ίδιες, αλλά κυρίως για τη χώρα.

Οφείλουν λοιπόν να εγκαταλείψουν τις κοντόφθαλμες στρατηγικές τους, γνωρίζοντας ότι η ιστορία θα τους κρίνει με αυστηρότητα αν σε αυτές τις οριακές για τη χώρα στιγμές προτάξουν το κομματικό και προσωπικό τους συμφέρον έναντι του εθνικού.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τους ατυχείς, αναποτελεσματικούς και ανεπαρκείς χειρισμούς του φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της χώρας, οφείλει να εστιάσει στο κυβερνητικό έργο που πρέπει να επιτελέσει και όχι να αποσπάται από τις εσωτερικές του διαμάχες.

Η Νέα Δημοκρατία, εγκαταλείποντας τις αντιμνημονιακές εμμονές της, οφείλει να συμπεριφερθεί ως μια φιλελεύθερη παράταξη που πρωτίστως νοιάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δευτερευόντως για τις εκλογικές της επιδόσεις.

Με τη συστράτευση όλων η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου μπορεί να πετύχει αυτό που σήμερα φαίνεται αδύνατο: την αποτροπή της καθοδικής πορείας της χώρας, την επιτυχή διαχείριση των εκκρεμοτήτων που απορρέουν από τις αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων και τις δεσμεύσεις μας, την επαναφορά της Ελλάδας στην τροχιά της ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Η Αλεξάνδρα Πάλλη είναι μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ και αντιπρόεδρος του Eurocommerce