ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ επισκίασε μια διυπουργική συνεδρίαση που έγινε χθες και έχει μάλλον μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρα. Αναφέρομαι στη μεγάλη συνάντηση ΥΠΕΞ και ΥΠΕΚΑ. Τα δύο υπουργεία κατέβηκαν στο ραντεβού με πλήρη σύνθεση. Ηταν εκεί ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας με την αναπληρώτρια Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον υφυπουργό Δημήτρη Δόλλη, όπως και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον υφυπουργό του Γιάννη Μανιάτη. Παρόντες συνεργάτες των υπουργών εκ των δύο πλευρών και μια ντουζίνα υπηρεσιακοί.

ΕΘΙΓΗΣΑΝ όλα τα θέματα όπου τα δύο υπουργεία είναι συναρμόδια και δεν έμεινε αγωγός που να μη συζητηθεί. Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ITGI, Southstream, τα πρότζεκτ με τους Ισραηλινούς και πάει λέγοντας. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάποια στιγμή βγήκαν έξω οι υπηρεσιακοί, καθώς και οι πάσης φύσεως παρατρεχάμενοι. Κι έμειναν μέσα μόνον οι κυβερνητικοί με πολύ στενούς συνεργάτες. Τι συζήτησαν; Συζήτησαν θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας που αφορά έρευνες υδρογονανθράκων. Η κουβέντα επικεντρώθηκε σε θέματα γεωγραφικού προσδιορισμού των ερευνών. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, τον πρώτο λόγο επί των θεμάτων αυτών έχει παραδοσιακά το υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΝΑ ΑΛΛΟ λιγότερο λεπτό θέμα που συζητήθηκε μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι το ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν για τις εισαγωγές πετρελαίων. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την Αθήνα, καθώς το 35% των εισαγωγών μας είναι από την Τεχεράνη και μάλιστα επί πιστώσει. Το τελευταίο είναι κρίσιμο καθώς «δεν υπάρχει μία» στα κρατικά ταμεία. Η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να βρεθεί για μας εναλλακτική λύση.