ΕΤΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΝ το 2012. Ευκαιρία να δούμε πού θα πολιτευθεί ποιος. Λοιπόν, δύο εκ των βουλευτών Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2009 θα διεκδικήσουν τον σταυρό. Ο ένας είναι ο Γιάννης Ραγκούσης που πήρε σαφή κατεύθυνση για τη Β’ Αθηνών. Μάλιστα ξεκίνησε προ ημερών και δική του ιστοσελίδα – www.ragkousis.gr – όπου ανέβασε χθες και τον απολογισμό του υπουργικού του έργου σε Εσωτερικών και Μεταφορών.

Ο ΕΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ο Παύλος Γερουλάνος. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θέλει κι αυτός να εκτεθεί στη λαϊκή ετυμηγορία όχι αναγκαστικά για να εκλεγεί βουλευτής, αλλά για να κριθεί από την κοινωνία. Στην Κεφαλονιά δεν κατεβαίνει. Είναι μονοεδρική με εκλεγμένο βουλευτή ΠΑΣΟΚ – τον Σπύρο Μοσχόπουλο. Μένουν οι περιφέρειες της Αττικής, Α’, Β’ και Υπόλοιπο.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ και η περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου – αν και εδώ τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο απλά. Το 2007 εξελέγη βουλευτής Κοζάνης, απ’ όπου τον πήρε τον Ιούνιο του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου για να τον βάλει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Ηταν το πρώτο νικηφόρο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ από το 2004 και ο Παπακωνσταντίνου ήταν τότε δημοφιλής και επιτυχημένος εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος. Από την Ευρωβουλή ο Γιώργος παραιτήθηκε έπειτα από δύο μήνες για να αναλάβει εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Οικονομικών. Πώς έχει η κατάσταση τώρα; Στην Κοζάνη ο Παπακωνσταντίνου δεν επιστρέφει. Στην Α’ δεν υπάρχει περίπτωση να πολιτευθεί. Απομένει η Β’ και το Υπόλοιπο.

ΩΣΤΟΣΟ, πολλοί υποπτεύονται ότι ο Παπακωνσταντίνου μπορεί να βρεθεί στο Επικρατείας. Δεν ήταν ποτέ στη λίστα αυτή – ενώ ο Ραγκούσης ήταν στο Επικρατείας και το 2007 και το 2009. Επίσης ο Παπακωνσταντίνου όχι μόνο εκπατρίσθηκε πολιτικά από την Κοζάνη, αλλά σήκωσε και το βάρος της οικονομικής πολιτικής για 18 μήνες. Είναι μια περίοδος που το ΠΑΣΟΚ – διά στόματος τόσο του Παπανδρέου όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου – την υπερασπίζεται επίμονα. Αρα δεν έχει και τόση σημασία ποιος θα είναι ο αρχηγός που θα συγκροτήσει το Επικρατείας για το αν θα συμπεριληφθεί σε αυτό ο Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος ο Γιώργος, πάντως, ούτε το έχει ζητήσει, ούτε έχει συζητήσει με κανέναν κάτι τέτοιο.