Από την ίδρυσή του, ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε τόσα ελλείμματα όσα σήμερα. Ελλείμματα ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, στρατηγικής, ηγεσίας και επικοινωνιακά. Με τόσα προβλήματα, αποτελεί άθλο για ένα κόμμα να εμφανίζει ποσοστά που το συνδέουν ακόμη με την εξουσία.

Ιδεολογικό έλλειμμα.Tο ΠΑΣΟΚ καταξιώθηκε στην κοινωνία ως ο φορέας που πάλευε υπέρ των αδυνάτων. Πόσο πείθουμε σήμερα για τα παραπάνω; Στόχος μας σήμερα είναι ο αγώνας για να μην πτωχεύσουμε. Εθνικός αγώνας. Δεν μπορεί όμως να αποτελεί ιδεολογικό στόχο.

Πολιτικό έλλειμμα.Η παραγωγή πολιτικών θέσεων για τη χώρα, για τον λαό και τα προβλήματά του αποτελεί, πλέον, σπάνια διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ. Ποιες είναι οι πολιτικές θέσεις του κινήματος σήμερα; Ποιος τις ξέρει; Πολιτικές που δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης, δεν είναι πολιτικές. Είναι μόνο προθέσεις. Το πολιτικό έλλειμμα είναι καθημερινό και παντού.

Οργανωτικό έλλειμμα. Το κόμμα που κάποτε κινητοποιούσε χιλιάδες μέλη του, σήμερα έχει οδηγηθεί σε πλήρη απραξία. Πότε συνεδρίασαν τελευταία φορά σε Ολομέλεια Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις Βάσης; Πού πήγαν οι φίλοι και τα μέλη; Ποιος σηκώνει το βάρος της αναγκαίας αντιπαράθεσης στην περιφέρεια; Ολοένα και πιο συχνά ακούς το αδυσώπητο ερώτημα: υπάρχει κόμμα; Οι φιλότιμες προσπάθειες του γραμματέα δεν επαρκούν. Χρειάζεται στρατιά στελεχών.

Ελλειμμα στρατηγικής.Ποιους στρατηγικούς στόχους, εκτός από τη σωτηρία της χώρας, έχει σήμερα το κόμμα; Ποιοι είναι οι άμεσοι, ποιοι οι μεσοπρόθεσμοι και ποιοι οι τελικοί στόχοι; Πώς ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ και μια οργάνωση εντάσσουν την καθημερινή τους δουλειά στη στρατηγική του κινήματος;

Ελλειμμα ηγεσίας.Για πρώτη φορά στην πολιτική Ιστορία της χώρας, ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε για να δώσει τη θέση του σε τρίτο πρόσωπο. Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός περίπου εξαναγκάστηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να παραιτηθεί. Η ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, στον οποίο η χώρα οφείλει ότι διασφάλισε τις προϋποθέσεις για να μην πτωχεύσει, αμφισβητείται και από το εσωτερικό του κόμματός μας.

Οσο δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του τόσο το έλλειμμα ηγεσίας πλαταίνει στο κόμμα μας. Πώς όμως μπορεί ένας ηγέτης να οδηγήσει το κόμμα, αν τα στελέχη του δεν γνωρίζουν κατά πόσο θέλει ο ίδιος να το κάνει; Το θέμα της ηγεσίας πρέπει να τελειώσει άμεσα.

Ελλειμμα επικοινωνιακό.Η επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ναδίρ. Ο «βασικός σχολιασμός» που αποτέλεσε το οπλοστάσιο της επιχειρηματολογίας για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, σήμερα δεν επαρκεί. Η έλλειψη πολιτικής με τα ΜΜΕ αποτελεί τον κανόνα. Το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τα καλά που έκανε, δεν τα πέρασε ποτέ στην κοινωνία. Ελάχιστοι Ελληνες γνωρίζουν το τεράστιο έργο που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια. Ως αποτέλεσμα, το ΠΑΣΟΚ απολογείται διαρκώς. Στον χώρο του τουρισμού πραγματοποιήσαμε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και δεν το κάναμε σημαία μας. Αυξήσαμε τις εξαγωγές και ουδείς γνωρίζει πού και πώς. Ετσι οδηγηθήκαμε για πρώτη φορά τόσο μακριά από την κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να απαντήσει στα καυτά και κρίσιμα ερωτήματα. Υπήρχε άλλος τρόπος για να σωθεί η χώρα, εκτός από την επέλαση σε μισθούς και συντάξεις; Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια είσπραξης των φόρων από τους έχοντες και κατέχοντες; Εφταιγε μόνο η ΝΔ για το ότι φθάσαμε στα πρόθυρα της πτώχευσης; Μπορούσαμε να αποφύγουμε το ΔΝΤ; Ποια κοινωνία, τελικώς, θέλουμε; Θα ξεφύγουμε από την πτώχευση; Τι θα ακολουθήσει; Μήπως όταν σωθούμε οδηγηθούμε σε μια νέα κοινωνία χωρίς μεσαία τάξη; Κοινωνία μόνο με λίγους πλούσιους και εκατομμύρια φτωχούς; Πώς αντιμετωπίζονται οι αγορές που κυριαρχούν στον κόσμο; Ποιες συμμαχίες οφείλουμε να κάνουμε για να μπορέσει το κόμμα όχι μόνο να βρεθεί ξανά στην εξουσία, αλλά και να εφαρμόσει τις πολιτικές του χωρίς κίνδυνο να μας αφανίσουν οι αγορές;

Σε όλα τα παραπάνω οφείλει να απαντήσει η αυριανή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οφείλει να απαντήσει όποιος διεκδικεί να ηγηθεί. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να καθορίσουν και τη στάση του κάθε μέλους. Οι απαντήσεις όμως πρέπει να είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Πώς, με ποιους, πότε και για ποιους;

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στη συρρίκνωση πρέπει να είναι ριζοσπαστική. Εκεί θα κριθεί το μέλλον όχι απλώς του ΠΑΣΟΚ αλλά και του τόπου. Και υπογραμμίζω «του τόπου», διότι δυστυχώς η ΝΔ και τα άλλα κόμματα δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι συστημικό. Εμείς αρχίσαμε να το ψελλίζουμε. Αλλωστε, εμείς είμαστε αυτοί που κληθήκαμε πάντοτε στα δύσκολα να σώσουμε τη χώρα ή να ανατάξουμε την πορεία της. Περιττό να επαναλάβω το αυτονόητο ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα, διότι ούτε ο τόπος ούτε ο λαός ούτε η χώρα αντέχουν περισσότερο μια τόσο σοβαρή αβεβαιότητα. Και βεβαίως με πνεύμα ενότητας και με την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση.
Ο Γιώργος Νικητιάδης είναι υφυπουργός Τουρισμού, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου

«ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν απόψεις των αναγνωστών τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλδημοκρατίας. Μπορείτε να λάβετε μέρος κι εσείς στον διάλογο αποστέλλοντας την άποψή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας

taneagram@dolnet.gr ή στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», Μιχαλακοπούλου 80, ΤΚ 115 28, Αθήνα με την ένδειξη ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Προϋπόθεση δημοσίευσης της γνώμης σας είναι η συντομία και η

σαφήνεια. Είναι αναγκαίο το πλήρες ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.