Το ΠΑΣΟΚ σήμερα διανύει την κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας του για δυο λόγους. Από τη μια διότι με την οικονομική κρίση και προκειμένου η χώρα να μη χρεοκοπήσει, εγκατέλειψε πλήρως την ιδεολογία του και τις αρχές του και προσχώρησε σε μια επώδυνη καθημερινή διαχείριση της οικονομίας με νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Από την άλλη, η παγκόσμια οικονομική και πολιτική κοινότητα βρίσκεται σε απορία μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Ετσι, θα ήταν αρκούντως παράδοξο η ελληνική κοινωνία, η οποία βρίσκεται και στο επίκεντρο της κρίσης, να έχει σαφή εικόνα για το τι πρέπει να γίνει.

Ωστόσο, κάποια πράγματα είναι ήδη ξεκάθαρα. Το ΠΑΣΟΚ μετά βεβαιότητας δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα μεταλλαγμένο νεοφιλελεύθερο κόμμα. Τα νεοφιλελεύθερα κόμματα στη χώρα μας δεν είχαν ποτέ καμία τύχη και πώς θα μπορούσαν άλλωστε αφού δεν εκφράζουν ούτε την ίδια την επιχειρηματική κοινότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γερμανία, όπου το νεοφιλελεύθερο κόμμα του Ρέσλερ έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά και μάλιστα σε μια χώρα που έχει μεγάλη και δραστήρια επιχειρηματική κοινότητα και έχει ωφεληθεί όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Από την παραπάνω παρατήρηση προκύπτει και ένα σαφές μήνυμα. Στις ενεργές δημοκρατίες το βάρος του εκλογικού σώματος μετατοπίζεται από τα ζητήματα της παραγωγής στα ζητήματα της διανομής. Δηλαδή, οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η μεγέθυνση της οικονομικής πίτας δεν σημαίνει αυτομάτως και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών τους. Αντιθέτως, ορισμένες φορές μπορεί να σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ωστόσο, ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα οφείλει να σχεδιάζει πολιτικές που αυξάνουν τον πλούτο και όχι πολιτικές που διαχειρίζονται τη μιζέρια. Συνεπώς, το βάρος πρέπει να δοθεί και στην παραγωγή αλλά και στη διανομή.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα ούτε του Μνημονίου ούτε των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κόμμα της μισθωτής εργασίας και μάλιστα του σκληρά εργαζόμενου και πάσχοντα μισθωτού. Είναι επίσης κόμμα των μικρών επιχειρήσεων που προσφέρουν εργασία στους έλληνες εργαζομένους και των μεγάλων εθνικών, ιδιωτικών και δημόσιων, επιχειρήσεων. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά την πορεία του ελληνικού οικονομικού περιβάλλοντος τις τελευταίες δυο δεκαετίες θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για μια πορεία εθνικής εξαγοράς των ελληνικών επιχειρήσεων από διεθνή κεφάλαια, που ενδιαφέρονταν για την απομύζηση της ελληνικής οικονομίας, παρά για την ανάπτυξη. Οι μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης που εξαγοράστηκαν εισάγουν από την άλλη άκρη του κόσμου ακόμα και το φρέσκο γάλα, καταστρέφοντας τον παραγωγικό ιστό της χώρας με αθέμιτες πολιτικές ανταγωνισμού. Την ίδια στιγμή, πριν από σχεδόν τρία έτη, που η καταρρέουσα γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ως ιδιωτική επιχείρηση, επιδοτούνταν βαρέως από το γερμανικό Δημόσιο για να κρατήσει θέσεις εργασίας, εμείς αναπτύσσαμε έναν θεωρητικό νεοφιλελευθερισμό με γενικές ιδέες περί υγιούς ανταγωνισμού. Να θυμίσω ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι έχουν διατηρήσει εθνικές τις βασικές τους βιομηχανίες και μάλιστα εξαγοράζουν, με πρόσχημα την ελευθερία της αγοράς και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Η ελληνική πολιτική τάξη οφείλει να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και να διασφαλίσει επιθετικά καλύτερες συνθήκες για τη βιωσιμότητά τους. Στις προσεχείς αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιήσεις δημόσιας ακίνητης περιουσίας οφείλει να διασφαλίσει δεσμευτικά και σε σημαντικό βαθμό τη συμμετοχή στα αναπτυξιακά οφέλη των ελληνικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων και της εγχώριας παραγωγικής δύναμης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μετατραπούμε από καταναλωτική σε παραγωγική δύναμη ευρωπαϊκού αντί κινέζικου τύπου. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασφαλίσει αυτόν το ρόλο για την Ελλάδα του μέλλοντος, αρκεί να διαχωρίσει τη θέση του από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.

«ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν απόψεις των αναγνωστών τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλδημοκρατίας. Μπορείτε να λάβετε μέρος κι εσείς στον διάλογο αποστέλλοντας την άποψή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας taneagram@dolnet.gr ή στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», Μιχαλακοπούλου 80, ΤΚ 115 28, Αθήνα με την ένδειξη ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Προϋπόθεση δημοσίευσης της γνώμης σας είναι η συντομία και η

σαφήνεια. Είναι αναγκαίο το πλήρες ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.