Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών στη χώρα μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι έχουν διαμορφωθεί «βουβές» κοινωνίες, δηλαδή τμήματα της κοινωνίας που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική και τα κόμματα, αλλά διά της παρουσίας τους στις εκλογές – και, κυρίως, διά της απουσίας τους από αυτές – διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η κρίση των τελευταίων δέκα ημερών δεν ήταν κατά συνέπεια έκπληξη. Αρκούσε η αφορμή, λ.χ. το δημοψήφισμα, για να πυροδοτηθεί. Mέσα στην κρίση η κοινωνία έδειξε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να ανεχθεί (κακο)σκηνοθετημένα παιχνίδια σε βάρος της, υποδέχθηκε με ανακούφιση τη λύση Λ. Παπαδήμου, ενοχλήθηκε από το κομματικό παζάρι για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά και ανησύχησε γιατί ο νέος κυβερνήτης δεν το απέτρεψε.

Και τώρα (η κοινωνία) αναζητεί μια άλλης μορφής διακυβέρνηση με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα και προσφέρει χώρο σε νέα πολιτικά πρόσωπα και δυνάμεις.

Διεκδικεί από τα κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα εθνικό σχέδιο που θα αποτελέσει τον βασικό άξονα για τη δεκαετία που χρειαζόμαστε για να βγούμε από την κρίση και απαιτεί ότι το σχέδιο αυτό θα ξεπερνά τους εκλογικούς κύκλους αντί, δηλαδή, να εγκλωβίζεται από αυτούς.

Αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και συμφωνεί ότι χρειάζεται να κινηθούμε από την κατανάλωση στην παραγωγή.

Διεκδικεί την παροχή των δημοσίων αγαθών και μάλλον αποδέχεται ότι δημόσια παροχή δεν σημαίνει υποχρεωτικά και δημόσια παραγωγή.

Αγωνιά για το μέλλον του κοινωνικού κράτους και αναζητεί εγγυήσεις για τις «δαπάνες του μέλλοντος», την παιδεία, την οικογενειακή πολιτική, την υγεία.

Διεκδικεί ένα σύνολο «νέων» δικαιωμάτων: το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, την πλήρη απασχόληση, τη διά βίου γνώση, το νέο σχολείο, τη νέα πόλη.

Και, τέλος, αναζητεί την αλήθεια για να καλλιεργήσει την ελπίδα.

Κινούμεθα ολοταχώς στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας. Υπό αυτή την έννοια αυτά που συμβαίνουν αυτές τις ημέρες μάς προετοιμάζουν, παρά τις όποιες παραφωνίες, για το μέλλον. Ουσιαστικά για την επιστροφή της κοινής λογικής στην πολιτική.

Ο Κώστας Καρτάλης είναι βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ