Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων στα όσα συνέβησαν, τόσο στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, που δεν έγινε ποτέ, όσο και στις μαθητικές παρελάσεις.

«Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους» συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, καλώντας το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα, όπως είπε.

Η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία, καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.

Για «ασχήμιες» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντας σε όσους συμμετείχαν στα γεγονότα ότι «ύψωσαν τις κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες και αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όλοι αυτοί -προσθέτει- δεν εκφράζουν, γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν, το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποδοκίμασε τα επεισόδια, σημειώνοντας ότι «είναι ολέθρια αντίδραση σε μία ολέθρια πολιτική. Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε.

«Όμως όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας.

» Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους.»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι στις παρελάσεις καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική.

«Οι αγώνες του λαού τιμώνται από τον ίδιο το λαό, καθώς αγωνίζεται για το δίκιο του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του.»

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ζητά ο ΛΑΟΣ, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των «γνωστών αριστεριστών», τους οποίους κατηγορεί για προσπάθεια ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

«Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι στο έθνος. Η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

» Προφανώς ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων» τονίζει ο ΛΑΟΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Ο Μανώλης Γλέζος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και σε άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο.

» Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε. Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρήλασαν μπροστά στο Λαό. Δεν θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει όμως και ο ίδιος να κατανοήσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτει με το κύρος του την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση.»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Παραφράζοντας τον Καβάφη, αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την ξεφτιλίζεις».

Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι η αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη, όμως, είναι διαφορετικό από το να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού.

«Είναι ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, αλλά και προσβάλουν μια σημαντική μέρα όπως η σημερινή που συμβολίζει το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ό,τι συνέβη σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι προμήνυμα δυσάρεστων εξελίξεων. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδοκιμάζει τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές της κυβέρνησης, αλλά και τον αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία.»